Hlavní obsah

Prohra mohla být ještě horší, hodnotil nevydařený vstup do ME brankář Zima

Tychy

Hodně rozpolcený byl Lukáš Zima, brankář české fotbalové reprezentace do 21 let, po úvodním vystoupení na mistrovství Evropy, v němž národní tým v neděli podlehl Německu 0:2. Třiadvacetiletý rodák z Hradce Králové se podepsal pod první inkasovaný gól, skvostnými zákroky pak ale zabránil většímu brankovému přídělu a ještě lapil penaltu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lukáš Zima

Článek

Jaký pro vás mezi tyčemi byl úvodní duel na šampionátu?

Měl jsem v prvních minutách nějakou práci, což bylo fajn. Nebylo pro mě snadné naskočit do tak těžkého utkání, když v klubu nechytám. Dostal jsem se do zápasu a myslel jsem, že už první poločas přežijeme s nulou. Bohužel se tak nestalo.

Mohl jste míč z kopačky Meyera v předposlední minutě první půle lapit?

Viděl jsem balón pozdě. Až v okamžiku, kdy vyplaval mezi obránci. A ještě to skočilo. Chci se nejprve podívat na záznam.

Při druhém inkasovaném gólu se zdálo, že příliš nefungovala komunikace mezi vámi a Michalem Sáčkem, který míč ideálně naservíroval pro zakončujícího Gnabryho?

Já na Michala nekřičel, že si pro balón půjdu. V tom okamžiku jsme zaspali jako obrana celkově. Nebudeme teď určitě svádět vinu jeden na druhého.

V závěru jste zneškodnil několik šancí Německa, a hlavně pokutový kop Selkeho. Měl jste v hlavě, že i skóre může rozhodovat při snaze o postupu?

Na penaltu jsem si věřil. Studoval jsem Selkeho pokusy na videu. Už jednu nedal a kopnul ji do stejného místa. Na skóre jsem ale nemyslel. Myslím, že jsme klidně mohli dva góly vstřelit. Ale je také fakt, že skóre mohlo být ještě horší.

Je výsledek z hlediska postupové matematiky zásadní komplikací?

Velikou. Je zvláštní, když teoreticky ani šest bodů nemusí stačit k postupu. Nás prohra štve hlavně kvůli fantastickým fanouškům. Bylo neskutečné hrát v Polsku před domácí kulisou.

Reklama

Související témata: