Hlavní obsah

Srážely nás laciné ztráty. První a druhá přihrávka v našem podání neexistovala, brblal Lavička

Tychy

Hodiny příprav k úspěchu nevedly! Česká fotbalová reprezentace na mistrovství Evropy do jednadvaceti let v Polsku při úvodním vystoupení ve skupině C podlehla Německu 0:2 a sen o postupu do vyřazovací fáze šampionátu dostál těžký direkt. Dvoubranková prohra je ještě milosrdná. "Soupeř dokázal naše chyby potrestat, my jsme stejně úspěšní nebyli," posteskl si Vítězslav Lavička, trenér českého výběru.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Němec Mahmoud Dahoud a Tomáš Souček s Petrem Ševčíkem.

Článek

Představuje prohra s Německem hned v úvodním vystoupením těžký direkt pro postupové naděje do semifinále šampionátu?

Z hlediska postupové matematiky je prohra velkou komplikací. Věděli jsme, že každá ztráta znamená komplikaci pro případný postup ze skupiny. Chtěli jsme se poměřit s německým týmem otevřenou hrou. Větší kvalita byla na straně soupeře, který nemilosrdně trestal naše chyby. My jsme stejně odpovědět nedokázali a vlastní příležitosti promarnili.

Až na krátkou pasáž jste během druhého poločasu byli pod tlakem německého týmu. Čím si to vysvětlujete?

Vstoupili jsme do zápasu aktivně, náš projev byl sebevědomý. Jenže postupně německý celek převzal nad zápasem kontrolu, zatlačil nás na naši polovinu. První gól byl zlomovým okamžikem zápasu. Když jsme pak rychle inkasovali v úvodu druhého poločasu, dostali jsme se do velmi složité situace. Po přestávce jsme do hry vůbec nevstoupili, jak jsme chtěli.

Schick na hrotu byl hodně odříznutý, křídelní hráči Jankto a zejména Černý se prakticky nedostali do hry. Čemu to přičítáte?

Měli jsme příliš mnoho laciných ztrát. Až příliš nás srážely. Nedokázali jsme udržet míč a kluci na krajích museli plnit jen defenzivní úkoly. První a druhá přihrávka postrádala kvalitu, proto jsme nemohli soupeře ohrozit. Častými ztrátami jsme zcela ztratili jakoukoliv kontrolu nad vývojem duelu. Kluci museli plnit defenzivní úkoly, proto jsme nemohli soupeře ohrozit.

Jde první inkasovaný gól na vrub brankáře Lukáše Zimy?

Viděl jsem celou situaci z dálky, a ještě jsem to měl trošku v zákrytu. Každopádně šlo o velkou komplikaci a situaci, která zásadně ovlivnila další vývoj duelu.

Druhé německé brance zase předcházel neuvěřitelný kiks Sáčka.

Michal chyboval. To jsme viděli všichni. Nebyla to pro něj snadná situace. Nastupoval na postu krajního obránce v jednadvacítce i ve Spartě jen minimálně. Šlo o řešení v okamžiku, kdy se zranil Aleš Matějů. Po chybě ztratil sebevědomí, jeho střídáním jsme se snažili změnit obraz hry. Dělal, co mohl, nechci na něj házet vinu.

Vnímal jste mimořádnou podporu, kterou jste měli na tribunách?

Bylo to báječné. Dostali jsme informace, že počet českých fanoušků bude velký a skutečně jsme se cítili jako doma, ač jsme hráli v Polsku. Mrzí mě, že jsme příznivcům českého týmu nenabídli dramatičtější zápletku zápasu.

Reklama

Související témata: