Hlavní obsah

Excelentní soupeř si žádá dramatickou proměnu, netají Jankto, jemuž je Itálie domovem

Tychy

Skvělou sezónu v dresu italského Udine prožil český fotbalový záložník Jakub Jankto. Výjimečnými výkony se dostal na seznam posil elitních klubů. Doufal, že před řešením budoucnosti životopis vyšperkuje úspěchem na ME hráčů do 21 let v Polsku. Jenže úvodní duel s Německem se jednadvacetiletému borci i celému českému týmu nevydařil podle představ. A ve středu bude stát v cestě Itálie, jejíž síla nahání hrůzu.

Foto: Radek Malina, Právo

Záložník Jakub Jankto (vlevo) po tréninku na mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

„Čeká nás lepší soupeř, než jsou Němci. Znám ty kluky opravdu dobře. Vždyť mají hráče, kteří jsou třeba v základní sestavě AC Milán, ale při nedělním utkání na šampionátu proti Dánsku nenastoupili. Mají neuvěřitelnou sílu a excelentní hráče," netajil Jankto, že středeční protivník budí veliký respekt.

„Vlastně ani nemohu říct, jakého hráče bych vyzdvihnul. Bernadeschi hraje tři roky Serii A, v minulé sezóně vstřelil jedenáct branek. Conti v Bergamu měl skvostnou sezónu a rovněž dával góly. Rugani nastupuje v základní sestavě Juventusu, Gagliardini zase v Interu. Ti kluci za sebou mají většinou tři čtyři sezóny v nejvyšší italské lize, což nemá nikdo z nás," krčil rameny Jankto.

Český tým přitom potřebuje bezpodmínečně vyhrát, aby udržel naději na postup do semifinále. „Musíme změnit úplně všechno. Vždyť my jsme proti Německu od dvacáté do sedmdesáté minuty jen běhali za hráči soupeře," posteskl si Jankto.

„Neměli jsme centry, v našem podání neexistovala kombinace, v soubojích jsme byli pozdě, nedokázali jsme získávat druhé míče. Je potřeba přidat v důrazu, hrát na hranici agresivity a rizika," připustil Jankto, že proti Německu zůstal výkon českého týmu daleko za standardem.

Naše sebevědomí nijak neutrpělo, věří reprezentant

A zatímco Italové v úvodním duelu přehráli Dánsko, český tým se musí probrat z direktu od Německa. „Naše sebevědomí nijak neutrpělo. Je lepší hrát otevřenou partii, než devadesát minut bránit a stejně pak inkasovat," měl jasno Jankto.

V minulé sezóně naskočil poprvé v dresu Udine do nejvyšší italské soutěže, nakonec si připsal devětadvacet startů a vyšperkoval je pěti góly. I proto bude na jeho bedrech ležet velká odpovědnost. „Ale pod tlakem jsou spíše Italové. Oni musí vyhrát. Vždyť pro jejich reprezentace je standard, že se ve všech kategoriích dostávají na medailové pozice. Naposledy získali bronz na mistrovství světa dvacítek. Ač půjde o nesmírně složitý zápas, věříme ve výsledek, který nám uchová naději na postup," říkal Jankto.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.