Hlavní obsah

"Dollarumma" odmítl miliardu, čelil vyhrožování. Rivala zavrhl, byť zbožňuje Buffona

Tychy

Ani miliardový kontrakt nepřesvědčil brankáře Gianluigiho Donnarummu, aby se upsal AC Milán. Klub mu údajně nabízel pětiletý kontrakt na deset miliónů eur ročně. Ale osmnáctiletý mladík, který bude hájit branku Itálie při středečním souboji s Českem na ME hráčů do 21 let v Polsku, odmítl. Vysloužil si za to zlobu fandů, ale ukázal pevné nervy.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Italský brankář Gianluigi Donnarumma oslavuje se spoluhráčem Stephanem El Shaarawym výhru v přátelském utkání nad Uruguayí.

Článek

Donnarumma se měl stát symbolem nového AC Milán. V klubu, jenž se poslední sezóny potýká s výkonnostními problémy, je od čtrnácti let. Od začátků na San Siru ukazoval výjimečný talent. Bylo mu pouhých 16 let a 242 dnů, když naskočil do zápasu italské ligy. Byl jen o třináct dnů starší než Giuseppe Sacchi o třiasedmdesát let dříve...

„Je mladý, skutečně dobrý. Ukázal obrovský talent, když se prosadil v Serii A už v šestnácti letech. Dostal šanci a absolutně ji využil. Překonal tak i Buffona. Znám jej jen trošku, spíše od vidění. Ale s jeho starším bráchou Antoniem, také brankářem, jsem se potkal v šatně Janova," vypravuje Lukáš Zima, brankář české reprezentace do 21 let.

Mladý Ital si skutečně bleskově vybojoval místo jedničky v AC Milán, když do pozice čekatelů odsunul Abbiatiho a Lópeze. Bossové klubu s červenou a černou barvou ve znaku si mnuli ruce, jak dobře udělali, když rodáka z Neapole ve čtrnácti vyfoukli konkurenčnímu Interu. Jenže Donnarummovi končí příští sezónu kontrakt. A když dostal novou pětiletou nabídku garantující základní příjem 50 miliónů eur, odmítl.

„Gigio byl zpočátku rozhodnutý zůstat v AC. Jenže se to zvrhlo. Vedení mu vyhrožovalo, že místo v bráně bude příští rok na tribuně. A pak to zašlo ještě dál. Chovali se jako v malých klubech na jihu Itálie v minulém století. Je to regulérní šikana," zlobil se Mino Raiola, hráčův manažer, v rozhovoru pro Gazzeta Dello Sport.

Skončí v brance Realu Madrid?

„Nešlo nám o peníze, ale o vyjádření úcty a respektu. Morata či Aubemeyang, kteří jsou stejně cenní pro své kluby, mají trojnásobné platy. Je snad vlastní talent méněcenný," krčil rameny Raiola.

„Gigio mi do očí řekl, že chce zůstat. Ale je pod vlivem agenta. Na jedné straně osmnáctiletý chlapec, na druhé manažer s obrovskou osobností. Neprodloužení kontraktu není to, co má Donnarumma skutečně na srdci," zlobil se milánský generální ředitel Marco Fassone. „Ale ještě není pozdě k cestě zpět. Nabádám jej, aby vše zvážil. Když prodlouží kontrakt, získá si fanoušky zpět," věří šéf mílánského týmu.

Pozadí jednání se provalilo krátce před ME hráčů do 21 let. Když Donnarumma nastoupil k prvnímu duelu Itálie na šampionátu proti Dánsku, fanoušci jej po půlhodině hry zasypali kopiemi bankovek a vyvěsili transparent, na němž gólmana překřtili na Dollarummu. „Má mentalitu třicetiletého chlapa. Nefotbalové dění odehrávající se momentálně kolem jeho osoby, Gianluigiho nijak nepoznamenalo," prohlásil trenér italské jednadvacítky Luigi di Baggio.

„Všiml jsem si, že se tomu zasmál a přešel vše s klidem. Když odchytáte dvě sezóny v tak velkém klubu, lidé vás logicky mají rádi. Pro fanoušky je odmítnutí kontraktu nepochopitelné. Musí v tom být hodně ambiciózní klub, protože v AC vyměnili majitele a chtějí zpět na italský trůn a do Ligy mistrů," upozornil Zima.

Situaci kolem Donnarummy sondoval Juventus, kde po příští sezóně skončí mladíkův vzor Buffon. „Z úcty k AC Milán jsme odmítli," připustil Raiola a přiblížil, že do nového kontraktu s AC chtěl klauzuli umožňující odchod v případě absence týmu právě v Lize mistrů. „Navrhoval jsem částku deset miliónů eur. Oni požadovali dvě stě. To byla absolutní provokace," vztekal se Raiola a nevyloučil, že se mladík stane posilou Realu Madrid. „Nic o tom nevím, ale možné je všechno," prohlásil s úsměvem hráčův manažer.

Reklama

Související témata: