Hlavní obsah

Ukážu Janovu, že mě opomíjel neprávem, plánuje Zima

Tychy

Šest let působí na Apeninském poloostrově. Na start v dresu FC Janov zatím brankář Lukáš Zima však čeká marně. V minulé sezóně sice pravidelně chodil v nejvyšší italské soutěži na lavičku, příležitost však nedostal. I proto bere jednička české fotbalové reprezentace středeční souboj ve skupině C na mistrovství Evropy s Itálií jako velkou šanci ukázat, že si příležitost zasloužil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lukáš Zima

Článek

V Itálii už šest let působíte. Je pro vás středeční duel na mistrovství Evropy výjimečný?

Vnímám zápas jako velmi důležitý. Chci ukázat v Itálii při přímé konfrontaci, že mi nedávali šanci, jakou bych si zasloužil. Snad se předvedu v nejlepším světle. Mám obrovskou motivaci dokázat určitým lidem, že udělali chybu a já byl opomíjený neprávem.

Máte díky osobním zkušenostem s italskou nejvyšší soutěží protihráče hodně nastudované?

Některé kluky znám osobně. Biraschi a Cataldi jsou z Janova. S prvním z nich se znám fakt skvěle, bydleli jsme vedle sebe a pravidelně zašli na večeři nebo někam do města. Docela dost jsme se hecovali. A uzavřeli sázku, že poražený zaplatí společnou večeři. Mám pochopitelně představu, jak budou Italové hrát. Ve srovnání s Německem asi nebudou napadat tak vysoko, ale spíše až od poloviny hřiště. Jsou technicky skvěle vybavení, mají zkušenosti z pravidelných startů v nejvyšší italské soutěži, což je obrovská výhoda. Po dlouhé době mají jednadvacítku, z které jde strach a soupeři se jich bojí.

V kádru středečního protivníka už jsou fotbalisté, kteří naskočili i do elitního reprezentačního výběru Itálie. Hraje jednadvacítka stejným stylem?

Velmi podobným. V reprezentačních výběrech se snaží, aby přechod mezi těmito dvěma výběry byl plynulý a ti kluci při posunu z jednadvacítky do prvního týmu věděli, co mají hrát.

Vaši spoluhráči budou muset při honbě za třemi body pokořit brankáře Donnarummu, který je označovaný jako výjimečný. Je neprůstřelný?

Dokonale využil šanci, kterou dostal v AC Milán. Má za sebou dvě sezóny v první lize, což je velká vizitka kvality s ohledem na věk. Dokonce se zapsal do historie italského fotbalu jako nejmladší brankář v nejvyšší soutěži. Je určitě velmi dobrý, ale pořád je to jenom člověk, který má slabiny.

Reklama

Související témata: