Hlavní obsah

Italové přijeli pro zlato. Snad jim cestu zatarasíme, věří Simič, jenž v sedmnácti přesídlil pod Apeniny

Tychy

Čtyři roky patří AC Milán, jednomu z největších italských klubů. Byť poslední sezónu prožil na hostování v belgickém Mouscronu, má český obránce Stefan Simič v kádru italské fotbalové reprezentace do 21 let řadu kamarádů. A před středečním vzájemným soubojem na mistrovství Evropy v Polsku dvaadvacetiletý borec netají, že hecování probíhalo intenzivně.

Stefan Simič před zápasem s ItáliíVideo: Sport.cz

 
Článek

Už v sedmnácti jste ze Slavie přestoupil do Janova, o rok později pak do AC Milán. Jak prestižní je pro vás vidina středečního souboje s Itálií na ME?

Jde o výjimečný zápas. Potkám hodně kamarádů, co působí v Itálii a s nimiž jsem v dobrém kontaktu. Moc se těším. Dlouho jsme se neviděli, protože jsem byl minulou sezónu pryč z Itálie. Znám víc kluků. S některými jsme se potkávali v zápasech coby soupeři. A Donnarumma, Locatelli či Calabria jsou fakt dobří kamarádi, s nimiž jsem v kontaktu. I teď během šampionátu. Prostřednictvím textových zpráv jsme se hecovali. Doufám, že po utkání bude příležitost je poškádlit kvůli výsledku.

Berete zápas jako šanci ukázat v konfrontací s italským týmem, že nejste o nic horší, než reprezentanti z Apeninského poloostrova a zasloužíte si v AC Milán příležitost?

Klubové záležitosti neřeším. Hrál jsem v Mouscronu pravidelně a snažil se dobře připravit pro národní tým. V hlavě mám jen šampionát. Ale pochopitelně chci ukázat kvalitní výkon.

Na hrotu italského týmu nastupuje Petagna, který rovněž patří AC Milán, ale poslední tři sezóny putuje po hostováních. Jak dobře se znáte?

Hodně a moc se na něj těším. V AC jsme proti sobě většinou hráli na tréninku. Je to typ útočníka, který mi vyhovuje. Je to velký, urostlý kluk. Raději bráním takového borce, než malého útočníka, jenž se mi motá pod nohama.

Vaším spoluhráčem v AC Milán byl i brankář Donnarumma, kolem jehož osoby je v posledních dnech hodně velké dusno, protože odmítl prodloužit kontrakt. Řešili jste spolu aktuální situaci?

Sice jsme spolu mluvili, ale tohle téma jsme vůbec nerozebírali. V osmnácti patří mezi top gólmany Evropy. Já nejsem v pozici, abych mu říkal, co má dělat a jak se rozhodovat. Možná ho situace trápí, ale podle mého jde o hezké trápení, když vybírá mezi kluby jako je Real Madrid či pařížský Saint Germain.

S ohledem na fakt, jak Donnarummu znáte, vás překvapilo, že pětiletou smlouvu na údajně deset milionů eur ročně odmítl prodloužit?

Ano, překvapilo, protože vím, co pro něj AC znamená. Klub velmi respektuje, má ho rád. A nabízeli mu velký kontrakt. Ale to je prostě fotbalový život. Upřímně, AC není v pozici jako dříve. A jestli má Donnarumma nabídku z Realu Madrid, není se čemu divit.

Italové tvrdí, že mají v současné jednadvacítce výjimečnou generaci. Nahání jejich sestava hrůzu?

Je faktem, že Italové poskládali mimořádný tým. A to ještě někteří skvělí hráči nejsou v nominaci. Slyšel jsem z mnoha stran, že přijeli pro šestý titul v historii. Jsou skvělí takticky i individuálně. Ale jsou to lidé jako my. Zkusíme se s nimi porvat a cestu za zlatem jim zatarasit.

První zápas proti Německu před skvělou diváckou kulisou se výsledkově nevydařil. Věříte, že fanoušci přijedou ve stejné míře i na středeční souboj s Italy?

Moc bych si to přál stejně jako všichni spoluhráči. Podpora byla skvělá a i v okamžiku, kdy jsme prohrávali o dvě branky, nám právě diváci dodávali extra energii. Bylo neskutečné  hrát vlastně v domácím prostředí.

Reklama

Související témata: