Hlavní obsah

Lavička si před Itálií lámal hlavu se sestavou, o brankáři má ale jasno: Zima zůstane

ram (Tychy)Sport.czPrávo

Zápas o naději! Česká fotbalová reprezentace do 21 let nastoupí dnes v 18 hodin na mistrovství Evropy v polských Tychách proti Itálii. A po úvodní prohře s Německem potřebují svěřenci Vítězslava Lavičky získat tři body, aby si uchovali reálnou šanci na postup ze skupiny C do semifinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lukáš Zima během tréninku reprezentace do 21 let.

Článek

„Prakticky většinu času jsme zaměřili na nabuzení zdravého sebevědomí. Hráči si uvědomují, že proti Německu zůstali za svými možnostmi. Nešlo ani o náš standard. Musíme se zlepšit. Během úterý proběhly individuální pohovory. Klíčové je, aby kluci měli čistou hlavu a neřešili minulost," přemítal trenér českého týmu Vítězslav Lavička, když se jeho tým chystal na předzápasový trénink nezvykle nikoliv v dějišti středečního zápasu, ale na stadiónu v Katovicích. Organizátoři totiž kvůli obavě o stav trávníku českému týmu druhý předzápasový trénink v Tychách neumožnili.

Lavička však spíše řešil, zda se má pokusit hru Lvíčat probudit jen drobnými kosmetickými změnami, či velkým třeskem v základní sestavě. „Dlouho jsme si s trenérským štábem lámali hlavu, ke které variantě se přiklonit. Otazníků v sestavě je více. Každopádně mužstvo se dlouho formovalo a má velký potenciál," naznačil Lavička, že se přikloní k alternativě s pouze kosmetickými úpravami, kdy je nejožehavějším tématem obsazení postu pravého obránce.

Předpokládané sestavy
Česko: Zima - Hašek, Lüftner, Simič, Havel - Souček - Černý, Ševčík, Trávník, Jankto - Schick.
Itálie: Donnarumma - Conti, Rugani, Caldara, Barreca - Pellegrini, Gagliardini, Benassi - Berardi, Petagna, Bernardeschi.

„Rozhodně však nebudeme nic měnit na místě brankáře. Zima proti Německu nepropadnul. Při prvním gólu mohl udělat více, ale měl zakrytý výhled. A pak chytil penaltu," zastal se český trenér brankáře kritizovaného po prvním duelu na šampionátu.

Během úterního dopoledne protivníka s hráči rozebíral u videa, další taktická příprava proběhla ve středu po snídani. „Mají velmi dobrou organizaci hry, v defenzívě jsou agresivnější více než Němci. Ve středu pole disponují velmi kreativní hráči, mají rychlá křídla a nebezpečné centry na Petagnu. Tohle musíme bezpodmínečně pokrýt," nastínil záměry Lavička.

Doufá, že i po středečním večeru bude český tým ve hře o semifinále. „Postupový klíč je hodně složitý. Ale klíčový je náš výkon. Pokud předvedeme kvalitu, která je nám vlastní, máme naději."

Reklama

Související témata: