Hlavní obsah

Spasitel z lavičky, který na šampionátu neměl být! Vítěznou trefu obstaral nohou na opírání

Tychy

Hrdinou proti své vůli! Český fotbalový reprezentant Marek Havlík vystřelil Česku vítězství nad Itálií (3:1) při druhém vystoupení na mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let v Polsku. Když se s notným odstupem vymanil z reje oslavující kabiny českých Lvíčat, netajil, jak je rozpolcený.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Marek Havlík a Milan Havel z České republiky se radují z druhého gólu proti Itálii.

Článek

„Mám pochopitelně obrovskou radost. Ale je smutný, že jsem na turnaji, protože se někdo zranil," krčil rameny jednadvacetiletý borec.

Havlík se do původní třiadvacetičlenné nominace nevešel. Jenže zranění Aleše Matějů přihrálo dodatečnou pozvánku borci z Lubné na Kroměřížsku. „Ještě v pátek jsem byl na testech se Slováckem. A najednou mi volal trenér Lavička, že Aleš má problémy, jestli bych mohl dorazit. V sobotu už jsem seděl v autě do Katovic za týmem. Byl jsem rád, že budu na turnaji. Ale s ohledem na okolnosti byly pocity smíšené," popisoval Havlík, jenž naskočil na českou ligovou scénu už v sedmnácti letech.

Úvodní nevydařený duel českého týmu proti Německu proseděl na lavičce náhradníků. Ve středu nastoupil do hry proti Italům, když tlak týmu z Apeninského poloostrova gradoval. „Pokyn byl udržet výsledek," líčil Havlík. Byl na hřišti čtyři minuty, když Berardi vyrovnal.

Takovou euforii ještě nezažil

A záhy mohlo být ještě hůře právě po kiksu borce patřícího Slovácku. Při rohovém kopu českého týmu byl ve středu pole posledním z hráčů v rudém dresu. Jenže o míč přišel. „Střetly se mi myšlenky, jak situaci vyřešit. Už když jsem balón zpracovával, bylo to špatně," přiznal Havlík.

Ital Petagna měl stoprocentní šanci, vybíhající brankář Zima ještě podklouznul. „Měl jsem nervy, co jsem to vyrobil. Strašná chvíle," popisoval Havlík. Jenže míč z nohy útočníka patřícího AC Milán skončil nad břevnem české branky.

A za tři minuty přišla velká Havlíkova chvíle. Rovněž střídající Chorý zatáhl z levé strany míč do pokutového území a naservíroval jej spoluhráči. „Křiknul jsem si, rychle míč zpracoval a pravačkou vystřelil. Hned jsem věděl, že brankář na balón nedosáhne. Střela šla přesně k tyči. Přitom pravačku mám na opírání," smál se Havlík.

Ještě než jej spoluhráči v euforii zavalili, poslal gól symbolicky na tribunu přítelkyni Romaně. „Ona mě do Polska v sobotu přivezla a při zápase držela na tribuně palce," culil se Havlík po životní trefě. „Nikdy jsem takovou euforii nezažil," přiznal a doufal, že ještě na šampionátu posune laťku s českým týmem výše. „Proti Dánsku musíme ukázat, že triumf nad Italy nebyl zbytečný," vysnil si postup do semifinále Havlík, jehož ještě coby záložníka třetiligové Kroměříže lákalo do klubu italské Bari.

Reklama

Související témata: