Hlavní obsah

Lvíčata do semifinále ME? Ani výhra stačit nemusí. Rozhodnout můžou i žluté karty

Senzační výhra české fotbalové jedenadvacítky nad silnou Itálií 3:1 oživila postupové naděje Lvíčat do semifinále evropského šampionátu. Ani sobotní výhra nad Dány však na účast v bojích o medaile stačit nemusí, ale za určitých okolností může českým mladíkům zajistit i prvenství ve skupině.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Ital Lorenzo Pellegrini a radující se čeští fotbalisté Jakub Jankto a Tomáš Chorý.

Článek

Češi mají po dvou zápasech skupiny, prohře 0:2 s Německem a výhře 3:1 nad Itálií, tři body se skóre 3:3. Stejně jsou na tom Italové, tabulku vede Německo s šesti body a skóre 5:0. Poslední Dánové jsou bez bodu a šance na postup. Do semifinále projdou jen vítězové každé ze tří čtyřčlenných skupin, které doplní nejlepší mužstvo z druhých míst.

Pokud svěřenci Vítězslava Lavičky jakýmkoliv poměrem porazí Dány, mohou ještě teoreticky dosáhnout i na prvenství ve skupině. Ale to jen v případě, že by Itálie v souběžně hraném duelu porazila Německo 2:0.

Němcům stačí bod

Pak by se v čele tabulky sešly tři týmy s šesti body a musela by rozhodnout pomocná kritéria. Češi, Němci i Italové by měli ve vzájemných zápasech shodně tři body i nerozhodné skóre a rozhodoval by vyšší počet vstřelených branek. Ten by nahrál díky skóre 3:3 Lavičkovu týmu a Italům, Němci by při skóre 2:2 vypadli ze hry. Triumf ve skupině by pak Čechům zajistila výhra 3:1 ve vzájemném souboji s Itálií.

Pokud by Italové zdolali Němce tříbrankovým rozdílem nebo o dva góly při skóre 3:1 a vyšším, radovali by se z prvenství při rovnosti bodů oni. Naopak v případě jejich výhry o gól by z minitabulky tří šestibodových celků vyšlo nejlépe Německo. Tomu pak bez ohledu na výsledek Čechů s Dánskem stačí proti Italům uhrát bod.

Reálněji mohou česká Lvíčata pomýšlet na pozici nejlepšího druhého týmu. Teoreticky mohou stačit i čtyři body, ale pravděpodobnější je, že bude třeba šest bodů. Záležet bude na posledním hracím dnu ve skupinách A a B. Situace je o to zajímavější, že v obou z nich mají momentálně týmy na druhém místě (Slovensko a Portugalsko) stejně jako český celek skóre 3:3.

Rozhodnou karty nebo žebříček?

Mladíci tak budou na dálku přát soupeřům. Potřebují, aby Slováci neporazili Švédsko a Portugalci Makedonii. Balkánský celek však už nemá reálnou naději na postup, protože na úvod šampionátu utrpěl debakl 0:5 se Španělskem a má jeden bod při záporném skóre 2:7.

Pokud by Češi měli na druhém místě stejně bodů jako týmy z druhých míst v dalších skupinách, rozhodlo by skóre. V případě, že by i to bylo shodné, přijde na řadu disciplinární kritérium. Za žlutou kartu se připisuje trestný bod, za červenou tři. Český celek byl zatím napomínán čtyřikrát stejně jako Slováci, Portugalsko sedmkrát. Posledním kritériem je pak žebříček jednadvacítek UEFA.

Češi mají výhodu, že hrají jako poslední, takže už budou vědět, jaký výsledek potřebují. "Zápas Portugalska s Makedonií je dílčí důležitý faktor, ale podstatné je, jak zvládneme zápas my," řekl novinářům Lavička.

Reklama

Související témata: