Hlavní obsah

Klokani mezi Lvíčaty! O nechutném tlaku, energii při hymně a reklamě pro Bohemians

Radek Malina (Tychy)Sport.czPrávo

Tuhý boj o záchranu v nejvyšší soutěži absolvovali v průběhu jara v dresu Bohemians 1905. Přetěžkou bitvu dovedli v předposledním kole k úspěšnému konci. A vzápětí stres z duelů o setrvání mezi českou elitou vyměnili Milan Havel, Michal Hubínek a Martin Hašek za nervy na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Polsku.

Foto: Radek Malina, Tychy, Sport.cz

Milan Havel, Michal Hubínek a Martin Hašek (zleva) na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Polsku. Všichni tři v minulé sezóně bojovali v dresu Bohemians 1905 o záchranu.

Článek

Je paradox, že právě lopotně se zachraňující klub dodal Lavičkovu výběru tři hráče. „Před zápasem s Italy jsme s kluky na to téma něco prohodili. Zasmáli jsme se tomu a shodli se, že je to hezký. Jde o super reklamu pro Bohemku. Ale na hřišti to člověk nevnímá, jestli má po boku klubového parťáka nebo jiného spoluhráče," krčí rameny Martin Hašek, jenž je hráčem Sparty a minulou sezónu, kdy absolvoval premiéru v první lize, u Botiče hostoval.

To dvojice Milan Havel a Michal Hubínek má k Bohemians mnohem silnější pouto. Oba prošli už mládežnickými týmy a shodně se v dresu Klokanů objevili v nejvyšší soutěži už ve třech sezónách. „Ještě tu máme vlastně Jakuba Jankta. On sice hraje v Itálii, ale je to Bohemák," usmíval se Hašek.

„Třeba navážeme na staré časy a jako v osmdesátých letech minulého století bude v reprezentaci celá Bohemka. Pamětníkem sice nejsem, ale bylo by to hezký. A mohli bychom přidat do klubové sbírky další titul," culil se.

Před rozhodujícím duelem českého týmu na šampionátu v Polsku byl ve výborném rozpoložení. S parťáky z klubu se ráchal v kádích s ledovou vodou, aby z těla rychle dostal únavu. A společně se těšili na bitvu o postup do semifinále. Přitom před měsícem je děsil pád do druhé ligy. „Přemýšlel jsem o tom, jestli by i ze sestupujícího týmu mohli být v nominaci tři hráči. Asi bychom se na turnaj nedostali," přemítal Hašek. „Když byla konečná soupiska, měli jsme velikou radost."

S Milanem Havlem naskočili už do úvodního duelu na mistrovství proti Německu, který se českému týmu nevydařil. Proti Itálii pak naskočil i třetí Klokan. A odepisovaný tým složil favorizované Italy na lopatky. „Tlak před utkáním byl nechutný. Ale vlastně stejný jako v posledních zápasech v klubu, kdy jsme museli vyhrávat kvůli záchraně. A teď je to podobné," krčil Hašek smířlivě rameny při vidině sobotního duelu.

Kolena se jemu ani žádnému ze spoluhráčů nervozitou netřesou. „Už před duelem s Německem jsem říkal, že jestliže jsem ustál tlak obnášející bitvu o záchranu, tak mě ani trojnásobní bundesligoví mistři nemůžou rozházet. Šampionát je pro nás přece za odměnu. Nemá smysl se nervovat. Chceme ukázat to nejlepší a uspět," zůstával klidný obránce Milan Havel.

Možná i stresem prošpikované klubové jaro dodává borcům z Bohemians jistotu. „Pro mě ani pro kluky nebyly tak sledované duely prvními v kariéře. Jasně, očekávání je větší než v ligové soutěži, poutá to pozornost i mimo republiku, ale nepotřebujeme se navzájem uklidňovat a plácat po ramenou. Možnost hrát v Polsku je pro nás pecka," vysvětloval Hašek.

A doufal, že sobotní duel nebude tečkou za účinkováním českého týmu. „Když hraje hymna, stojím v dresu na ploše a slyším lidi z tribuny zpívat s námi, cítím obrovskou energii. Myslím, že máme sílu, abychom zápas s Dánskem zvládli, jak je třeba," ujišťoval Hašek.

Reklama

Související témata: