Hlavní obsah

Na postup jsme neměli, uznal kanonýr Schick. Po dovolené se bude hlásit v Juventusu

Tychy

První gól na evropském šampionátu hráčů do 21 let vstřelil v sobotním večeru v Tychách do sítě Dánska, přesto musel český útočník Patrik Schick přijmout po prohře 2:4 vyřazení z turnaje. „Jsme zklamaní. Je nám líto, že postup do semifinále nevyšel," říkal jednadvacetiletý útočník, který herně patřil k nadprůměru v českém týmu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Smutný Patrik Schick po porážce s Dány.

Článek

Po prohře s Dánskem se sen o postupu do semifinále rozplynul. Jak nyní hodnotíte účinkování na turnaji?

Jsme zklamaní. Zápas proti Dánům jsme hráli celou dobu na riziko. Věděli jsme, že musíme dát hodně gólů. Bohužel to nevyšlo.

Od začátku zápasu byl pořád český tým v situaci, kdy musel dotahovat manko. Sráželo vás to hodně?

Nechtěli jsme se do takové role dostat. Plán byl hrát vzadu hlavně na nulu, což se nepodařilo a brzy jsme inkasovali. Jak jsme neustále dotahovali náskok Dánska, museli jsme hrát pořád na riziko, což se nevyplatilo.

Několikrát jste se během zápasu poměrně dost rozčiloval na spoluhráče. Čekal jste větší podporu v ofenzivě?

Jednalo se o emoce vyplývající z utkání. Nebyl jsem na kluky naštvaný, prostě to vyplynulo ze situace.

Inkasovali jste velmi zbytečné góly po situacích, kterým se dalo vyvarovat. Bylo to hodně deprimující?

Samozřejmě nebylo ideální, když jsme inkasovali po laciných ztrátách. Ale i v dalším průběhu bylo vidět, že jsme to nezabalili a chtěli jsme se zápasem něco udělat. Myslím, že jsme udělali maximum, ale nevyšlo to.

Český tým nakonec skončil ve skupině poslední s jedním triumfem. Je to mrzutá bilance?

Jsme zklamaní, že jsme nepostoupili. Ale nebylo to tak, že bychom udělali v Polsku ostudu. Je nám líto, že to nevyšlo.

Kvalifikační skupinu jste vyhráli, nebyla vaše očekávání od vystoupení na šampionátu větší?

Na startu kvalifikace se do nás velké naděje nevkládali. Postup z prvního místa byl pro mnohé překvapením. Už tím jsme splnili velký úkol, s nímž musíme být spokojení. Na mistrovství jsme měli vážně těžkou skupinu. Mužstva na mistrovství jsou špičková. Byli jsme odhodlaní udělat všechno pro úspěch. Samozřejmě, šance na postup ze skupiny nebyla vysoká, ale zase to nebylo nereálné. Ale na postup jsme neměli. Mrzí nás, že nejsme v semifinále, ale soupeři byli lepší.

Během šampionátu probíhalo jednání o vašem přestupu ze Sampdorie Janov do Juventusu Turín. Jak se řešení budoucnosti promítlo do vaší výkonnosti?

Žádným způsobem mě to neovlivnilo.

Po triumfu nad Itálií jste další den letěl speciálem do Turína na zdravotní prohlídku. Nebyla vaše koncentrace před duelem s Dánskem narušená?

Ne. Šlo o den, kdy byl stejně program lehký. Měli jsme regenerační trénink, odpoledne volno. Myslím, že mě cesta do Turína neovlivnila.

Po návratu ze zdravotní prohlídky jste proti Dánsku vstřelil na turnaji první gól. Přineslo vám přiblížení uzavření dohody s Juventusem uklidnění?

Samozřejmě, že když se celá věc posunula, trošku se to zase uvolnilo. Ale já jel na turnaj s čistou hlavou a nechtěl jsem se nechat rozhodit.

Máte už jasno, kde se budete hlásit po dovolené? V Sampdorii, kde jste odehrál minulou sezónu, nebo v Juventusu, který o vás má eminentní zájem?

Zatím jsem jen absolvoval zdravotní prohlídku, musíme počkat na výsledky. Ještě pár dnů to potrvá.

A pokud resumé testů v Juventusu bude podle očekávání?

Když to bude dobré, tak se budu hlásit v Juventusu.

Už po testech na vás čekali fanoušci a chtěli se fotit. Pocítil jste tak velikost Juventusu?

Byl to dlouhý den, tudíž mě samozřejmě potěšilo, když se pak chtěli vyfotit. Bylo to příjemné.

Představuje přesun do Juventusu naplnění snu?

Už jejich zájem pro mě byl vysvědčením za práci, kterou jsem do fotbalu dával od dětství. Ano, je to splněný sen.

Neřešil jste, jestli přestup do klubu finalisty Ligy mistrů nebude velkým soustem? Nebo jste nechtěl možnost přesunu do Juventusu odkládat, aby vám třeba životní šance neutekla mezi prsty?

Hodně jsme o tom přemýšleli. A já to chci zkusit! Nikdy člověk neví, co se stane.

Máte nastudované, s kým se budete v Juventusu prát o místo? Přes koho povede cesta do sestavy?

Asi všichni víme, koho mají v kádru (směje se). Juventus je velký klub, takže je třeba počítat s tím, že bude složitější prosadit se, ve srovnání se Sampdorií. Je to obrovská výzva.

Nepodlamují se vám kolena, když si promítnete ještě poslední dvě sezóny, kdy jste hrál v Bohemians 1905 a na začátku minulé sezóny jen vysedával na lavičce Sampdorie?

Je to trošku zvláštní, že po roce v Bohemce a roce v Sampdorii přišel takový zájem. Nejen z Juventusu, ale i z ostatních velkých klubů. S tím jsem samozřejmě úplně nepočítal.

Reklama