Hlavní obsah

Šancí na vítězství jsme měli dostatek, litoval Černý. Protihráč jej utěšoval marně

Tychy

Zničený prohrou, zlomený vyřazením. Plný emocí byl záložník Václav Černý, když český tým na ME hráčů do 21 let podlehl Dánsku 2:4, což jej odsoudilo k poslední příčce ve skupině D. Sen o postupu do vyřazovací fáze v turnaje byl v troskách. Marně jej bývalý spoluhráč z Ajaxu Amsterdam Lucas Andersen utěšoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Václav Černý během tréninku reprezentace do 21 let.

Článek

„Dva dny jsme neměli sebemenší pochybnost, že souboj s Dány zvládneme. Příležitostí jsme si v zápase vytvořili dost, takže je hodně těžké prohru přijmout," soukal ze sebe devatenáctiletý borec patřící Ajaxu, kde však v minulé sezóně jen paběrkoval.

„Nehnali jsme se bezhlavě do útoku, ale jak jsme prohrávali a krátil se nám čas, tak nic jiného nezbývalo. V začátku druhé půle jsme byli hodně dobří. Z té pasáže jsme měli vytěžit více, než jeden gól. Měli jsme obrovské šance. Myslím, že dánský brankář odchytal životní zápas. Ale i tak jsem přesvědčený, že naše možnosti měly končit gólem," říkal Černý.

Po závěrečném hvizdu sudího padnul na zem, obličej zabořil do trávníku. Dlouhé minuty pak jen odevzdaně seděl na ploše. Marně jej utěšoval bývalý spoluhráč z nizozemského Ajaxu Lucas Andersen, který prvním gólem zápasu nalomil sebevědomí Lvíčat. „Sedl si ke mně a říkal, že jsem odvedl dobrý výkon a hrál jinak, než proti Německu. Nakousli jsme i téma naší budoucnosti, ale moc do řeči mi nebylo, takže to bylo hodně stručné," vyprávěl Černý. „Když jsme šli děkovat fantastickým fanouškům, úplně na mě padlo vědomí, že jsme to nezvládli," posteskl si devatenáctiletý záložník.

Na šampionát dorazil jako jedna z největších hvězd českého výběru. Jenže v prvním zápase s Německem propadnul, při vítězství nad Itálií do hry nenaskočil, a i proti Dánsku zůstal jeho výkon za očekáváním. „První zápas byl špatný. Uvědomoval jsem si, že se od mé osoby očekává něco jiného, lepšího. Proti Dánsku jsem dělal, co bylo v mých silách. Některé situace nevyšly. Byly tam i momenty, které jsem měl vyřešit lépe, což si uvědomuji už nyní. Ale vydal jsem se ze všech sil. Poslední deset minut, to bylo peklo. Braly mě křeče do celého těla," krčil rameny.

„Jsem přesvědčený, že jsme měli mužstvo schopné se poměřit se špičkou. A stojím si za tím, byť jsme nepostoupili. Kdybychom si sedli jako v kvalifikaci, tak by to šlo. Měli jsme stoprocentně na víc, než jsme tu předvedli," litoval Černý, když český tým vyklízel scénu, na níž se bude bojovat o evropský titul.

Reklama

Související témata: