Hlavní obsah

Německo má v osudu. Po šampionátu jednadvacítek tam Kliment odešel, teď může proti mistrům světa debutovat

Praha

Každá zmínka o německém fotbale má pro něho zvláštní příchuť. Trochu osudovou. Před dvěma lety na malém EURO v Praze si Jan Kliment hattrickem v zápase se Srbskem i vystoupením v duelu s Němci řekl o angažmá v bundeslize, po sezóně ve Stuttgartu ho německý kouč Zorniger přetáhl na hostování do svého nového působiště v Dánsku, v létě ho přesvědčil, aby v Bröndby Kodaň zůstal. Kliment na něho dal a dobře udělal, neboť v dánské lize si vysloužil premiérové pozvání do české reprezentace, v níž může debutovat v pátečním kvalifikačním duelu. Proti Němcům, protože i to má nejspíš v osudu psáno.

Jan Kliment na srazu české fotbalové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zdá se, že i trenér Alexander Zorniger je pro vás osudovou záležitostí. On si vás na evropském šampionátu jednadvacítek před dvěma lety vyhlédl, on vás přivedl do Stuttgartu a poté i do Bröndby, v létě vás navíc přesvědčil, abyste v Dánsku zůstal.

Přirostli jsme k sobě. Já k němu, on ke mně. Je skutečně důležitým mužem v mé kariéře.

Přesto jste se s ním chtěl v létě rozloučit a vrátit se do Německa...

Na návrat jsem myslel od chvíle, kdy jsem ze Stuttgartu odcházel na hostování. A po roce se touha vrátit se a poprat se o místo v kádru znovu ozvala, i když jsem věděl, že by mě nic lehkého nečekalo. V bundeslize není jednoduchého se prosadit. Jsem tam jen číslo. A čísel je v bundeslize spousta.

Jen to byl důvod vašeho váhání?

I kádr Stuttgartu se během roku obměnil, protože z těch, které jsem zažil, zůstali snad jen čtyři. A pak tu byl i důraz, s nímž se bundesliga hraje.

To všechno vám trenér Zorniger připomínal?

Hlavně mi vysvětlil, že pro mou další kariéru není dobré měnit každým rokem působiště a hrát za jiný klub. Má pravdu...

Vypadá to, že na něho hodně dáte.

Aby ne, když mě přivedl do bundesligy a pak mi dal druhou šanci v Bröndby. On mi ostatně říká na rovinu: Dokud tě budu kopat do zadku a říkat, co děláš špatně, je to dobré. Jakmile přestanu, odejdi jinam.

Teď vám dopomohl i premiérové nominaci do české reprezentace, protože v úvodu nového ročníku dánské ligy podáváte výkony, kterých si kouč Jarolím nemohl nepovšimnout.

O nějakém protežování nemůže být řeč, protože trenér měří všem stejně. Nekouká na to, zda někdo hraje za reprezentaci a jiný dal v minulém ročníku patnáct gólů, pro něho je důležitá momentální forma. A mně vyšla příprava i úvod sezóny.

Takže jste nebyl z nominace do české reprezentace zase až tolik zaskočený?

Jen v první chvíli, když mi telefonoval asistent pan Koubek a ohlásil, že se na mě přijede podívat. Byl to výborný pocit, ale nominaci jsem si raději moc nepřipouštěl, abych nebyl v zápasech zbytečně nervózní.

A co kdyby vás trenér postavil v pátek v kvalifikaci proti Němcům? To byste nervozitu také zahnal a troufl si na ně?

Alespoň nějakou minutu bych odehrát chtěl. Asi bych zápas zvládl a nelekl se ho.

I proti mistrům světa, jejichž soutěž jste si sám vyzkoušel? Dá se vůbec proti nim uspět a bodovat?

Všem je jasné, jakou má náš páteční soupeř kvalitu, že jsou supertřídou a patří k nejlepším na světě. Potřebujeme však uhrát alespoň bod a musíme udělat vše, abychom ho získali. Bude to znamenat dobře bránit a pokusit se skórovat z brejků .Pak bychom šanci mít mohli.

Reklama

Související témata: