Hlavní obsah

Bránit a jen bránit? To by byla smrt, varuje před zápasem s Němci legionář z bundesligy Darida

Praha

Jedno řekl na rovinu. Nejdřív v Berlíně před kamerou štábu televize RTL, v Praze během soustředění české reprezentace ale rovněž. „Domácími remízami se Severním Irskem a Ázerbájdžánem jsme se dostali do situace, kdy potřebujme každý bod. Proto by bylo dobré ho i v zápase s Německem udělat,“ přiznal legionář ve službách berlínské Herthy Vladimír Darida, že i třeba remíza v pátečním večerním kvalifikačním duelu s Němci by byla pro českou fotbalovou reprezentaci zlatá.

Vladimír DaridaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Všichni kolem vás mluví o touze mistry světa porazit, vy byste bral i bod. Není to vzhledem ke konstelaci v kvalifikační skupině málo?

Tři body by byly samozřejmě fantastické, ale v naší situaci by byl každý bod ze zápasu s Německem dobrý. Vždyť už v pondělí hrajeme se Severním Irskem a pokud bychom ho porazili, nabízela by se možnost ho bodově dostihnout.

Takže v Belfastu to bude těžší a důležitější zápas než v pátek proti Němcům, kdy se od vás bodový zisk příliš neočekává?

Určitě. Nastoupíme venku, a navíc k utkání s přímým konkurentem v boji o druhou příčku ve skupině, kterému půjde také o všechno. Ale Severní Irsko je na programu až příští týden. Teď máme v hlavách Němce.

A také víru, že se s nimi dá bodovat. Dá se s nimi uhrát alespoň remíza, o které jste mluvil?

I tři body se dají získat, protože každý zápas začíná za stavu nula nula. Ne že by snad byli Němci porazitelní v každém střetnutí, ale i jim nemusí jeden z deseti zápasů vyjít a prohrát mohou. Jde jen o to, abychom jim roli co nejvíc ztížili a byli připraveni tak, aby zmiňovaná situace nastala právě v pátek.

Jaké okolnosti by musely nastat a co všechno by se muselo sejít, aby k tomu došlo?

Bude to nejspíš podobné, jako když s Herthou hrajeme v bundeslize s Bayernem nebo Dortmundem. Soupeř fotbalové kvality má, takže si nesmíme dělat iluze, že si nějaké šance nevypracuje. Půjde o to je přečkat. Třeba tím, že nás podrží gólman nebo že soupeř bude trefovat tyče. A když půjdeme dopředu my, musíme být efektivní a využít každou příležitost, která se nabídne.

Vy jste teď o víkendu s Herthou právě proti Dortmundu hrál, takže jste si mohl v praxi vyzkoušet, jaké to v Edenu proti mistrům světa bude. Co vás tedy čeká?

Nejspíš hodně běhání bez míče.

To musí být dost deprimující. Pobíhat a s balónem se příliš nepotkávat...

Pokud v zápase drží soupeř míč po sedmdesát procent hrací doby, ještě to jde. Člověk se sice víc naběhá, ale i při takovémto poměru se uspět a bodovat dá. Horší je, když má protivník míč v držení po osmdesát procent. To se vyhrát nedá. Proto bude zápas s Němci hlavně o hlavách, neboť dopředu víme, že u míče moc nebudeme.

Takže předpokládáte, že Němci přijedou naplnit své předsevzetí v Praze vyhrát, aby si co nejrychleji zajistili postup na světový šampionát?

Mluví o tom, že se chtějí co nejdříve kvalifikovat, takže je možné, že nás budou presovat, aby měli navrch. Musíme se i na tuto taktiku připravit a vědět, jak si pomoci a jak se z ní vymanit.

Trenér Jarolím mluvil o tom, že určitý návod, jak s mistry světa uspět, mu dali Chilané, kteří na Poháru FIFA v Rusku uhráli s Německem ve skupině remízu.

Však už nám ukazoval, jak bychom mohli hrát. A i na tréninku se snažíme jisté herní varianty nacvičit, abychom je v pátek mohli použít jako naši zbraň.

Půjde ovšem o to dostat se na úroveň Chilanů, jejichž reprezentace je poskládaná z hráčů představujících ve fotbalovém světe vesměs extratřídu. Vždyť jsou to ostatně úřadující šampióni Jižní Ameriky...

My se inspirovali spíše tím, jak hrát proti Němcům v defenzívě, jak plnit taktické záměry a s jakým nasazením do zápasu jít. Fotbalovostí se můžeme Němců těžko rovnat, ale kdybychom je nepředčili bojovností a nasazením, bylo by to pro nás ještě složitější.

Takže bránit, bránit a zase bránit?

Vůbec ne. Být zatažení a snažit se devadesát minut jen a jen bránit bezgólový výsledek, to by byla smrt. Musíme hrát aktivně, mít síly na to, abychom vyrazili i dopředu a po získání míče byli nebezpeční. Jedině tak můžeme myslet na body. Anebo třeba i na bod, protože i ten může být v konečných součtech týmů na druhých místech ve skupinách dobrý.

Je česká reprezentace schopná uhrát s Němci alespoň bod?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 6270 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články