Hlavní obsah

Kvůli kolapsu spoluhráče s námi nikdo slitování mít nebude, říká český klenot Ajaxu

Praha

Radost z herní příležitosti vytěsnila bídu provázející minulou sezónu. Václav Černý, český ofenzívní klenot ve službách fotbalového Ajaxu Amsterdam, prožívá parádní vstup do sezóny. Nastoupil ve všech dosavadních zápasech nizozemské nejvyšší soutěže, připsal si start i v předkole Evropské ligy. Přitom ještě na začátku léta uvažoval o odchodu z klubu. V jednadvacítce má za sebou přípravu s Turky (1:1).

Foto: Profimedia.cz

Václav Černý (vpravo) na tréninku se spoluhráčem z Ajaxu obráncem Jairem Riedewaldem.

Článek

V jakém rozpoložení jste dorazil za povinnostmi v reprezentaci, s níž vás v úterý už čeká kvalifikační start s Běloruskem?

Pochopitelně ve srovnání s minulou sezónou je to velký rozdíl. Když se na jaře blížilo mistrovství Evropy, už jsem počítal dny, kdy sraz bude. Moje vytížení v klubu se v současnosti dostalo na absolutně jinou úroveň, to se promítá i do mého rozpoložení.

Po minulé sezóně, kdy jste naskočil za áčko Ajaxu jen k pěti duelům v lize, dvěma v pohárové Evropě a třem v nizozemském poháru, jste byl nakloněn odchodu z klubu. Tyto myšlenky jste už zapudil?

Před letní přípravou se vše znovu řešilo. Můj manažer David Nehoda jednal s vedením. Chtěli jsme vědět, jaké záměry se mnou Ajax má. Nechtěl jsem být odsouzený jen k sezení na lavičce nebo další sezóně v béčku. Kvůli rozvoji jsem potřeboval hrát na nejvyšší úrovni, ne zase paběrkovat. Ve finále jsme se ale s Davidem shodli, že budu bojovat o šanci v Ajaxu.

S vytížeností v úvodu sezóny můžete být mimořádně spokojený. V nizozemské lize jste naskočil do všech duelů. Proti Groningenu ve druhém kole jste nahrál na dva góly, ohlasy na váš výkon byly velice pozitivní. Cítíte, že je vše na správné cestě?

Mám obrovskou chuť, jsem hladový po fotbale na nejvyšší úrovni. Strašně hladový. Loňská sezóna byla nepovedená. Jo, dal jsem patnáct gólů za béčko, na osm přihrál, ale potřebuju hrát s nejlepšími. Chci dokázat, že si zasloužím v Ajaxu prostor. Ale zatím šlo o jeden zápas.

Pro sebevědomí po loňské sezóně to určitě znamená velké povzbuzení...

Jednoznačně. Kluci vědí, že jsem si procházel minulou sezónu určitými zraněními a neměl s trenérem dobré vztahy. A teď vidí, že jsem jinde. Nechci tvrdit, že jsem hrál úžasně. Ale byl jsem u důležitých momentů a vnímal jsem následné pozitivní ohlasy. Mám teď na co navazovat.

Bylo pro obrat vaší situace klíčové, že tým opustil trenér Peter Bosz a jeho post zaujal Marcel Keizer, jenž vedl rezervu?

To bych radši nekomentoval. Je fakt, že v minulé sezóně se mi v béčku dařilo. Ale v Ajaxu je obrovská konkurence. Za zásluhy z minulé sezóny určitě nehraju.

Jak moc poznamenaly náladu v klubu neúspěchy v boji o Ligy mistrů a následně i v play off Evropské ligy?

Po víc jak padesáti letech nebude Ajax figurovat v hlavní části evropských pohárových soutěží. O situaci se hodně mluví v celém Nizozemsku. Snažíme se ale vše brát tak, že pořád hrajeme o dvě trofeje. Pokusíme se vyhrát doma ligu i pohár. Pokud se to podaří, bude sezóna úspěšná. V Ajaxu je to teď hodně složité. Událost z přípravy s námi půjde celou sezónu.

Narážíte na kolaps a srdeční příhodu dvacetiletého spoluhráče Abdelhaka Nouriho v přípravném utkání s Brémami, který má i přes okamžitě poskytnutou pomoc poškozený mozek a prognózy lékařů nejsou dobré?

Zasáhlo to celý klub. Snažíme se přes to přenést a jít dál. Jsme určitě semknutější, ale je jasné, že nás to bude pronásledovat celou sezónu. Mám pocit, že nás to všechny poznamenalo na hodně dlouhou dobu. Ale soupeři s námi jen kvůli Nouriho kolapsu nebudou mít slitování. Pokusíme se zbývající dvě trofeje vyhrát i pro něj.

Promítl se Nouriho kolaps i do nezdaru v boji o evropské poháry?

Při domácí odvetě Ligy mistrů s Nice určitě. Fanoušci připravili obrovský transparent, všechno se oživilo a honilo se nám to hlavou. Až to bylo nepříjemné. Určitě ale událost nepoužíváme jako výmluvu. Prostě jsme boj o Evropu nezvládli. A jestli to bylo kvůli Nouriho kolapsu, nemá smysl řešit.

V reprezentační jednadvacítce budete z hlediska zkušeností patřit k největším oporám. Jak situaci vnímáte?

Nebojím se odpovědnosti. Moje pozice proti minulému výběru bude odlišná. V kádru je velký počet nových kluků, musíme si na sebe zvyknout a taky je důležité vytvořit tým. Finálový šampionát už jsem zažil, to mi dodává hodně motivace si vše zopakovat.

Nadcházející kvalifikační cyklus skýtá šanci vybojovat i účast na olympijských hrách, kde český fotbal účinkoval naposledy před sedmnácti lety. Jak moc vás lákají bitvy pod pěti kruhy v Tokiu 2020?

Olympijské hry jsou jedním z motivů. Ale jak už jsem říkal, stojíme teprve na začátku kvalifikace a nemáme moc času na sehrávání. Každopádně doufám, že budeme stejně úspěšní jako s minulou jednadvacítkou, kdy nás všichni předem odepisovali a my nakonec dokázali postoupit na šampionát.

Reklama

Související témata: