Hlavní obsah

I bod získaný s Němci by Jarolíma nadchnul, sám ale připomíná, že v Belfastu jich bude v sázce šest

Praha

Samozřejmě že i Jarolím počítá a kalkuluje, pochopitelně že i on si pohrává s různými variantami, jak se prodrat ve skupině na druhou příčku a případně proklouznout do baráže, v níž půjde o postup na světový šampionát v příštím roce. Jedna z nich trenérovi české fotbalové reprezentace napovídá, že ani porážka v dnešní večerní konfrontaci s Němci nemusí představovat konec snění o Rusku. „Ale pak by nebylo jiné cesty než vyhrát v dalším díle kvalifikace v Belfastu,“ připomíná Karel Jarolím drsnou realitu, s níž se musí jeho tým vyrovnat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím (vlevo) a asistent Miroslav Koubek během tréninkuna duel s Německem.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Německa, trénink v Edenu před zápasem s ČR

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karel Jarolím před Němci

S bodovým ziskem v duelu s mistry světa se příliš počítat nedá, takže v panující konstelaci se pro váš tým jeví jako mnohem důležitější pondělní utkání se Severními Iry. Bral jste tuto situaci v úvahu při skládání sestavy na Němce?

Irové jsou sice našimi největšími konkurenty v boji o druhou příčku, takže v pondělí s nimi budeme hrát nikoli o tři, ale o šest bodů, což ovšem neznamená, že bychom do utkání s Němci nešli s maximálním odhodláním.

Zápas kvalifikace MS Česká republika - Německo se hraje dnes od 20.45 v Praze v Edenu, řídí ho Rus Karasev, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Nejde ani tak o odhodlání, jako o hráče, které máte k dispozici. Vždyť v případě Kadeřábka, Dočkala, Krejčího stejně jako Hořavy či Součka hrozí, že kdyby dnes dostali žlutou kartu, nebudou moci v Belfastu nastoupit. A tam přece půjde o všechno.

Proto musíme hrát proti Němcům agresivně, ale nikoli hloupě, protože jedině tak se vyhneme sbírání dalších žlutých karet. Ale kdyby přece jen někdo ze jmenovaných kartu dostal a nemohl proti Severním Irům nastoupit, poradili bychom si. Máme dvacetičlenný kádr, v němž by měl být schopen jeden druhého nahradit.

Takže při úvahách o sestavě jste vůbec nepřemýšlel o tom, že byste ohrožené hráče nepostavil, jen abyste je ochránil pro mnohem důležitější duel s Iry?

Vůbec. Ze zkušenosti vím, že by se to nemuselo vyplatit.

Sehrála při tom roli skutečnost, že kupříkladu do obrany máte v kádru hned tři nové hráče bez reprezentačních zkušeností, pro které by debut proti mistrů světa představoval přílišné sousto?

To je pokaždé údělem nových hráčů. Komplikaci to samozřejmě představuje, protože jsme neměli moc času na sehrání, ale nezbývá než věřit, že nováčci svůj úkol zvládnou. Ale nikdo nám dopředu nezaručí, jak to dopadne.

Počítáte ve svých propočtech reálně s tím, že by se opravdu dalo s Německem bodovat?

Nadchnul by mě jakýkoli bodový zisk.

A když vyjdete naprázdno?

I tak nám jistá naděje na druhé místo ve skupině zůstane. Pak ale nebude jiné cesty než vyhrát v Irsku.

Je česká reprezentace schopná uhrát s Němci alespoň bod?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 6270 čtenářů.

Reklama

Související témata: