Hlavní obsah

Scénář, se kterým jsme museli počítat, vyrovnává se Jarolím s povinností už jen a jen vyhrávat

zp, dosSport.cz

Remíza s mistry světa se v sedmém díle kvalifikace o postup na světový šampionát české reprezentaci v pátečním večeru v pražském Edenu nabízela, po desetiminutovém snění však se i vytoužený bod rozplynul. Němci se o gloriolu suveréna, který ve skupině C neztratil ještě ani bod, zásluhou trefy Hummelse nenechali připravit. Trenérovi české reprezentace Karlu Jarolímovi tak ani sázka na pětičlennou obranu nevyšla a po porážce 1:2 je vize druhé příčky ještě mlhavější než před konfrontaci s Německem.

Karel Jarolím po zápase s NěmeckemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Překvapivý tah vyrukovat na Němce s pětičlennou obranou. Váhal jste dlouho, než jste se rozhodl?

Když jsem si znovu prohlédl záznam loňského střetnutí v Hamburku, nebylo jiné volby. Němci nás v Hamburku přečíslovali hlavně po stranách, odkud hrozilo největší nebezpečí.

Určitě vám ale zatrnulo, když ani pět obránců nezabránilo tomu, aby se už po necelých čtyřech minutách Werner střelecky prosadil a Německo vedlo.

Zaskočilo nás to, protože jsme chtěli co nejdéle držet čisté konto, neboť naše šance by tím stoupaly. Pak už ale defenziva fungovala solidně a v bloku jsme bránili dobře, ve druhém poločase jsme už soupeře do vyložené šance nepustili. Tedy až na standardní situaci, po které jsme inkasovali podruhé.

Při ní bylo asi chybou, že autora rozhodujícího gólu hlídal Jankto, který se nechal německým stoperem povalit, takže Hummels měl prostor, aby se střelecky prosadil.

Chyba byla v komunikaci, která zaskřípala. Ve zdi měli být jiní hráči, ti vyšší měli hlídat Němce a celou akci s nimi dohrát. Bohužel...

Proto zklamání, kterého jste plný?

Zklamaný jsem já, stejně jako hráči. Pochopitelně z výsledku, protože jsme byli blízko tomu, abychom v těžkém utkání bodovali.

Remíza byla skutečně blízko.

Já dokonce věřil, že po vyrovnávací brance Daridy by se mohla naskytnout příležitost k brejku, z něhož bychom mohli udeřit podruhé.

Z představ sešlo, nemáte ani bod a představa o druhém místě ve skupině poletuje ve sférách sci-fi. Nebo snad ještě pořád věříte?

Bod s Němci by nám býval pomohl, ale to bych stejně mohl vracet k domácím zápasům se Severním Irskem či Ázerbájdžánem či remíze v Norsku. Ty body prostě nemáme, Irové jich mají momentálně o sedm víc a proto nezbývá, než zbývající zápasy vyhrát a věřit, že oni už žádný nezískají. Prostě scénář, se kterým jsme museli počítat.

Výkon proti Němcům představoval příslib, že by váš tým v duelech v Irsku, Ázerbájdžánu a pak doma se San Marinem naplno bodovat mohl.

Týmový výkon musím skutečně vyzvednout. Proti Němcům odvedli všichni velké penzum práce, taktické úkoly zvládli slušně a soupeře možná zaskočili. Vždyť i oni přiznali, že jsme je zaskočili, protože proti mužstvu praktikujícímu pětičlennou obranu ještě nehráli.

Šlo o nejlepší výkon za dobu, co máte reprezentaci na povel?

Těžko říct. Ani v předchozích zápasech jsme nehráli špatně, porazili jsme třeba Norsko... Jenže pravdou je, že Němci nejsou Norové.

Chválíte týmový výkon, ale ten se skládá z výkonů individuálních. Komu byste vystavil absolutorium?

Nechtěl bych mluvit o jednotlivcích, protože naše hra byla skutečně postavena na týmovém výkonu. Ale když už se mám o někom zmínit, pak o Daridovi, který dal nádherný gól, ale třeba i o Bořilovi nebo Kalasovi, kteří nastoupili poprvé a nezklamali mě. Naopak od Kopice jsem očekával, že ve finálních situacích zachová víc klidu.

Přijdou tedy v pondělním v Belfastu změny v sestavě, když jste se nakonec rozhodl vynechat ze sestavy na Německo Kadeřábka či třeba Dočkala, kteří by v případě žluté karty nesměli proti Severním Irům nastoupit? Přitom jste před zápasem tvrdil, že karetní ohrožení v potaz brát nebudete.

Při skládání sestavy na Němce mně šlo o záměr, který jsem měl a s nímž jsme do zápasu šli. O taktiku, penzum práce na hřišti, hru na rychlé protiútoky, kterou jsme chtěli praktikovat. Nic jiného v tom nebylo.

Reklama

Související témata: