Hlavní obsah

Nejde o nutné zlo. I proti Ázerbájdžánu a San Marinu má česká reprezentace o co hrát

Praha

Nepůjde jen o nutné zlo. Kvalifikace o světový šampionát v Rusku je sice po prohře v Belfastu nenávratně ztracena, ale česká fotbalová reprezentace má i ve dvou zbývajících říjnových duelech v Ázerbájdžánu a doma proti San Marinu o co hrát. „Prestiž, renomé, ale i Liga národů a následné nasazení do kvalifikace o EURO 2020, to je pořád ve hře,“ připomíná reprezentační manažer Jaromír Šeterle.

Foto: Štěpán Černý/FAČR

Smutek českých fotbalistů. Po porážce v Severním Irsku se naděje na postup na MS 2018 rozplynula. Ale pořád je o co hrát.

Článek

Liga národů se sice objeví na scéně až v příštím roce, ale v právě probíhající kvalifikaci o MS 2018 se hraje o body, které v nové soutěži rozdělí reprezentační celky do čtyř výkonnostních skupin.

Body, které se budou počítat

„Proto je hodně důležité, abychom ve dvou zbývajících střetnutích získali maximální počet bodů. Pak bude šance vyškrábat se ze skupiny C, kde momentálně česká reprezentace figuruje, do Ligy B. Tím bychom si totiž zajistili účast ve druhém losovacím koši pro EURO 2020," vypočítává Šeterle.

Ze druhého koše by měla být cesta na šampionát 2020, který se bude hrát ve třinácti městech ve třinácti různých zemích od Londýna po Jerevan, pochopitelně snazší.

Potíž je ovšem v tom, že česká reprezentace momentálně figuruje v tzv. National Ranking UEFA na 27. místě, což ji předurčuje k tomu, aby v Lize národů hrála patnáctičlennou skupinu C. Tam by měla za soupeře např. Albánii, Rumunsko, Skotsko nebo Bulharsko, Norsko, Izrael či Finsko.

Výhry, ale i ztráty konkurentů

Aby se dostala do dvanáctičlenné Ligy B, musela by vyhrát nad Ázerbájdžánem i San Marinem a přitom spoléhat, že Maďarsko, Slovinsko a Albánie aspoň v jednom ze zbývajících zápasů v kvalifikaci MS ztratí body.

„Ta varianta existuje a je celkem reálná. Proto v říjnu půjde o krátkodobou budoucnost naší reprezentace," upozorňuje manažer národního týmu.

Nepůjde totiž jen o výhodnější nasazení do losovacích košů, ale i dodatečnou šanci se na EURO 2020 kvalifikovat z Ligy národů.

Co to vůbec je UEFA Liga národů?
Jde o novou soutěž, pro národní týmy z Evropy, která z velké části nahradí přátelské mezistátní zápasy. Zároveň přinese utkání, ve kterých půjde o nasazení do kvalifikace o postup na EURO 2020, nebo také přímý postup pro čtyři týmy, které si účast na EURO 2020 nevybojují z kvalifikace.
První ročník se bude odehrávat od září 2018 do června 2019, dodatečná kvalifikace o EURO je naplánována na jaro 2020.
Národní týmy budou rozděleny do čtyř divizí (tzv. lig) A až D podle žebříčku National Ranking UEFA 2017 - nejlepších 12 jde do ligy A, 12 do ligy B, dalších 15 do ligy C a zbývajících 16 do ligy D. V jednotlivých ligách budou mužstva rozdělena do čtyř skupin, v nichž se bude hrát systémem každý s každým.
Vítězové Ligy B, C a D postupují, poslední celky sestupují o ligu níž.
Klasická kvalifikace o EURO 2020 proto začne až v březnu 2019 a skončí v listopadu.

Každá liga, tedy Liga A, B, C i D garantuje jedno místo na turnaji EURO 2020 pro týmy, které nepostoupí z klasické kvalifikace přímo. Čtyři nejlepší z ligy D, čtyři nejlepší z ligy C, čtyři nejlepší z ligy B a čtyři nejlepší z ligy A (z těch, co ještě na EURO nepostoupily) sehrají v březnu 2020 play-off své ligy o jedno místo na EURO 2020.

V praxi to znamená, že na EURO 2020 bude hrát i jeden tým z ligy D a jeden tým z ligy C, které by jinak naději na postup neměly.

Reklama

Související témata: