Hlavní obsah

Bělehrad, Husák a Tonda! Trojan se originálně převtěluje v Panenku

Praha

Uvidíte realitu 70. let včetně prezidenta Gustáva Husáka, ale především legendární penaltu. Ivan Trojan se v povedeném videu převtěluje do svého dětského i současného fotbalového idolu, Antonína Panenky. Populární herec, který je známý svou náklonností k fotbalistům Bohemians, vzpomíná na slavnou Panenkovu penaltu a upozorňuje tak na legendy české kopané. Jejich příběhy vypráví kniha s ilustracemi a komiksy Hrdinové, která vychází v listopadu.

Ivan Trojan - Hrdinové

 
Článek

Píše se rok 1976. Ivan Trojan sedí v křesle, sleduje finálové utkání památného mistrovství Evropy v Bělehradě. V penaltovém rozstřelu přichází řada na československého reprezentanta Antonína Panenku, který má celý osud reprezentačního mužstva na svých kopačkách. Trojan se z obýváku ocitá na fotbalovém hřišti, celý příběh prožívá se svým oblíbeným Tondou. Radí mu, jak má penaltu kopnout, modlí se. Panenka se rozbíhá a dnes již legendárním kopem překonává německého brankáře Seppa Maiera. Trojan oslavuje Panenkovu genialitu, která vstoupila do historie světového fotbalu. Video je inspirováno reálnou situací a Trojanovou vzpomínkou na zápas v Bělehradě.

Celé video má upozornit na legendární fotbalisty minulosti i současnosti českého fotbalu. Jejich příběhy vypráví kniha Hrdinové. Napůl komiksová publikace poutavou formou převypráví příběhy hráčů jako Andrej Kvašňák, Pepi Bican, František Plánička, Josef Masopust, Ivo Viktor, Antonín Panenka, Pavel Nedvěd, Petr Čech a mnoho dalších.

"Už jako dítě jsem podobnou knížku hledal, ale žádná taková nikdy neexistovala. Takže si dovedu představit, že může zaujmout děti a samozřejmě nás, kteří fotbal milujeme a hrajeme. Dovedu si také představit, že ji dědeček bude číst vnukovi, oba se společně pobaví, jen každý po svém. V knize jsem se snažil hovořit o hodnotách, které známe z dob minulých, kdy fotbal dělali všichni kvůli lásce k němu, s hrdostí a srdcem," avizuje autor Ondřej Fuczik.

Reklama

Související témata: