Hlavní obsah

Jarolímův evergreen. Není reprezentačního srazu, aby nemusel dělat rošády v kádru

zp, dosSport.cz

Pro Jarolíma už jde pomalu o evergreen. Není sraz, aby nemusel v původní nominaci dělat korektury a dodatečně povolávat jiné hráče. I před ázerbájdžánskou misí byl kouč fotbalové reprezentace k tomuto kroku donucen. Legionář ve službách německých Brém Gebre Selassie se omluvil z rodinných důvodů, neboť očekávají přírůstek do rodiny a on nechtěl nechávat partnerku v Německu samotnou, zraněný slávistický snajpr Milan Škoda na sraz rovněž nedorazil, takže se dostalo na jeho klubového spoluhráče Jana Sýkoru a sparťanského útočníka Václava Kadlece.

Jan Sýkora a jeho návrat do národního týmuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Výhodou je, že oba s námi už byli, takže se do reprezentace vlastně jen vrací. Sýkora začal po zranění zase hrát a dává o sobě ve slávistické sestavě vědět, což vlastně platí o Kadlecovi," zdůvodňoval Karel Jarolím změny, které provedl.

„Doufám, že oba i v reprezentaci potvrdí to, co jsem od nich viděl v ligových zápasech a najdou patřičnou motivaci," dodával kouč národního týmu.

S hledáním motivace to ale bude trochu svízel. A nejen pro Sýkoru a Kadlece, protože ve čtvrtek v Baku proti Ázerbájdžánu a v neděli v Plzni proti San Marinu už o nic nepůjde, neboť kvalifikace o Rusko je pro českou reprezentaci nenávratně ztracená.

„Ázerbájdžán je na tom ale přece stejně, protože je také bez šance dostat se ve skupině alespoň na druhou příčku. I tak musíme bojovat o sebevědomí a konečné umístění, v sázce jsou navíc body, které ovlivní koeficient určující nasazení jednotlivých týmů v kvalifikaci o účast na příštím evropském šampionátu," připomínal Jarolím svým svěřencům u odpoledního videa i při prvním společném tréninku na Strahově, že by patřičnou motivaci v sobě měli najít úplně všichni.

„Byl jsem trochu překvapený, když jsem se v neděli dozvěděl, že jsem dodatečně nominován na poslední dva kvalifikační zápasy," přiznával slávista Sýkora, který se teprve v pátek vrátil z výpravy na Východ a v úterý tam zamíří zase. Jen Kazachstán, kde ve čtvrtek uhrál v Evropské lize v sešívaném dresu remízu, vymění za Ázerbájdžán a namísto čtyřhodinového časového posunu se bude muset v Baku vyrovnávat jen s dvouhodinovým.

„To se dá," bral s úsměvem další anabázi.

Jediný nováček v Jarolímově výběru Štěpán Falta naopak netajil, jak je na první cestu s reprezentací natěšený. „Vždyť mou největší akcí s národním týmem byl start na loňském turnaji dvacítek ve Francii, kde jsme porazili Mali a Mexiko. Kdyby mi před sezónou někdo řekl, že s Olomoucí budeme po devíti ligových kolech budeme v tabulce na druhé příčce a já budu nominován do národního týmu, asi bych si významně ťukal na čelo," svěřoval se poté, co ve smíchovském hotelu mezi novými spoluhráči alespoň trochu rozkoukal.

Reklama

Související témata: