Hlavní obsah

V hlavě jsem si mnohé srovnal, přiznává nováček Falta, co ho dovedlo do reprezentace

Baku

Jedno je mu jasné - především olomouckým spoluhráčům musí děkovat, že se dočkal prvního pozvání do fotbalové reprezentace. „Nebýt jich, do Ázerbájdžánu bych s národním týmem určitě neletěl,“ přiznává jediný nováček v Jarolímově výběru Šimon Falta, že především podzimní výkony Hanáků mu k nominaci pomohly. „Něco mě to v kabině stát bude, protože z Olomouce se nikdo už dlouho do národního týmu nedostal, ale to jsou teď příjemné starosti.“

Nováček ve fotbalové reprezentaci Šimon FaltaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Česká fotbalová reprezentace odletěla do Ázerbájdžánu k předposlednímu kvalifikačnímu duelu

Jan Sýkora a jeho návrat do národního týmu

Turbulence ve fotbalovém životě Václava Kadlece. Nedávno nebyl ani v sestavě Sparty, teď se vrací do reprezentace

V reprezentačním dresu si zahrál prakticky za všechny mládežnické výběry, ale vždy šlo jen o pár zápasů. Velké turnaje ho míjely...

„Loni jsem s dvacítkou startoval na turnaji ve francouzském Toulonu, kde jsme po výhrách nad Mali, Mexikem a remíze s Bulharskem hráli s Portugalskem o třetí příčku a prohráli s ním až po penaltovém rozstřelu," připomíná čtyřiadvacetiletý záložník úspěch, kterého si zatím nejvíc považuje.

Vděčný i za pár minut

Teď by mohl přidat další - první start za reprezentační áčko, na které čekají závěrečné zápasy kvalifikace o účast na MS 2018 v Ázerbájdžánu a v Plzni proti San Marinu.

„Alespoň na pár minut bych se rád na hřiště dostal. I když nevím, je nás tady hodně," nedělá si přehnané naděje, protože už nominaci bere jako poctu.

„Pomohly mi výkony našeho mužstva v lize, důvěra trenéra Jílka, i sám jsem si musel mnohé srovnat v hlavě. Prošel jsem si totiž horšími i lepšími obdobími. Nebyl jsem flink, jen jsem se obával vzít na sebe víc odpovědnosti, takže jsem patřil spíš k nevýrazným hráčům. Až teď na podzim přišla proměna, protože starších hráčů už v mužstvu příliš nezůstalo, a proto jsem na sebe musel vzít důležitější roli než dřív," doznává se Falta ke změně, která mu dopomohla do reprezentace.

„Olomouc hraje na podzim skutečně dobře a on k tomu Hanákům pomáhá. Prosazuje se střelecky, je schopen připravit nebezpečné situace i spoluhráčům," vysvětluje reprezentační kouč Karel Jarolím, proč minule zařadil Faltu mezi náhradníky a tentokrát ho pozval do svého výběru.

První nominace jako velká výzva

„Když trenér Jarolím oznamoval nominaci na zápasy s Ázerbájdžánem a San Marinem, zrovna jsme trénovali. Nestačil jsem ani dojít do šatny a už mi spoluhráči gratulovali. Minule jsem se objevil mezi náhradníky, ale nečekal jsem, že to půjde tak rychle. I proto jsme si udělali s přítelkyní na oslavu mé první nominace hezký večer," líčil Falta, co jeho první cestě za národním týmem předcházelo.

„Kdyby mi někdo v létě řekl, že se Sigmou budeme po devíti kolech v tabulce druzí a já se dostanu do reprezentace, smál bych se tomu. V lize se nám ale daří, hrajeme rychlý, agresivní fotbal, takže přišly i výsledky. A když jsou výsledky, dostaví se radost z fotbalu, a to si pak člověk dovolí na hřišti mnohem víc," vypočítával olomoucký záložník, co všechno mu pomohlo k výborné formě, kterou momentálně má a také k první nominaci do reprezentačního týmu.

„Beru ji jako velkou výzvu, chci se poprat o to, abych se do nominace dostal i v budoucnu. Třeba i na zápasy, v nichž se bude zase o něco hrát," svěřoval se nováček v Jarolímově týmu.

Kdo zvítězí ve čtvrtečním zápase kvalifikace o MS v Rusku 2018?
Ázerbájdžán
47,5 %
Nikdo, zápas skončí remízou
19,6 %
Česká republika
32,9 %
Celkem hlasovalo 8133 čtenářů.

Reklama

Související témata: