Hlavní obsah

I myšlenky na trenéra k zápasu patří, čistá hlava je ale důležitější, přiznává Suchý

Baku

Půjde sice o formalitu a pouhé splnění kvalifikačního rozpisu, i když jde o tvrzení s platností relativní. Pokud totiž pomineme body potřebné pro koeficient národních týmů, o něž bude česká reprezentace ve čtvrtek v předposledním díle bojů o MS 2018 v Baku hrát, půjde i o její budoucnost. Budoucnost hráčů i trenéra Karla Jarolíma. „Podobné myšlenky sice k zápasu patří, ale teď musí jít stranou. Do utkání s Ázerbájdžánem musíme jít s čistou hlavou,“ odmítal Marek Suchý, že by se snad hráči těmito otázkami zatěžovali, natož aby je snad srážely.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitánův smutek... Český obránce Marek Suchý po porážce s Německem.

Článek

Co jste se od trenéra dozvěděli o Ázerbájdžánu a s čím do zápasu vůbec půjdete?

Známe soupeře od samého začátku kvalifikace, viděli ho ve všech sestřizích, které nám trenér v průběhu kvalifikace pouštěl. Je to sympatický, hodně běhavý tým, který chce hrát fotbal, takže nás čeká dobrá prověrka.

Prověrka pomsty, abyste dokázali, že to s českým národním týmem tak zlé, jak se na vás fotbalový národ dívá?

To jsou moc silná slova. V kvalifikaci jsme sice poztráceli hodně bodů, což je realita, ale chceme ji důstojně dohrát, v posledních dvou zápasech získat plný počet bodů a prezentovat se dobrý výkonem.

I proto, že třeba i vy sám budete hrát o svou další pozici a vlastně i budoucnost v reprezentačním mužstvu?

Takhle nepřemýšlím a podobné věci si nepřipouštím. Do každého zápasu se snažím jít s čistou hlavou.

Takže nepřemýšlíte ani o tom, že by mohlo jít o utkání, v němž budete hrát třeba i o trenérovu budoucnost?

Podobné myšlenky pochopitelně k zápasu patří. Jedno, zda jde o mé osobní cíle, nebo o trenéra. Jenže zklamání z toho, že jsme se nedostali ani do baráže a na mistrovství světa nepostoupíme, musí jít stranou. Musíme se na duel s Ázerbájdžánem připravit jako na každý jiný zápas, vydat ze sebe to nejlepší a zvládnout ho. Jde přece o národní tým, v sázce jsou body a koeficient. A nic na tom nemění, že už nemáme šanci na postup.

Nakolik vás přes čtvrtečním zápasem straší vědomí, že jste v posledních dvou kvalifikačních utkáních nezvládali standardní situace v podání soupeře a hned třikrát z nich inkasovali?

Bavili jsme se o tom, a i když času na přípravu od pondělního srazu moc nebylo, budeme se snažit, aby se v Baku něco podobného neopakovalo.

Prohrát v Baku by totiž znamenalo dosáhnout v kvalifikaci vůbec nejhoršího výsledku, jaký kdy česká reprezentace v bojích o Evropu a svět zažila. I to si připomínáte?

Ani to si nepřipouštíme, protože mnohem důležitější je čistá hlava, s níž musíme do utkání jít.

Reklama

Související témata: