Hlavní obsah

Rád bych do Baku přijel za tři roky zase. A ne jako turista, prozrazuje Jarolím něco z úvah o budoucnosti

zp (Baku)Sport.cz

Mele se toho kolem něho spoustu. Skončí? Vyhodí ho strahovští vládci hned poté, co se zbabraná kvalifikace o světový šampionát v neděli v Plzni završí? Nebo si snad může reprezentační kouč Karel Jarolím ještě zachránit krk výhrami nad Ázerbájdžánem a San Marinem, čímž by odvrátil nejhorší výsledek české fotbalové reprezentace v bojích o Evropu a svět? Půjde ve čtvrtek v Baku o jeho osudový den? „Jako osudový ho neberu, snažím se připravit mužstvo tak, aby uspělo,“ zachovával kouč národního týmu před nastávající konfrontací klid a nadhled.

Foto: Jan Tauber

Karel Jarolím na tiskové konferenci.

Článek

Při pohledu na nádherný Olympijský stadión, kde bude ve čtvrtek od 18 hodin našeho času předposlední díl ztracené kvalifikace o Rusko odehrávat, se přece jen zasnil a něco o svých budoucích vizích prozradil.

„Rád bych se sem za tři roky podíval znovu. A nejen jako turista," naznačil Karel Jarolím, že by rád u reprezentace pokračoval, úskalím kvalifikace o EURO 2020 ji zdárně provedl a do ázerbájdžánského hlavního města zavítal s národním týmem znovu.

Tedy, pokud by tak rozhodl los, neboť Olympijský stadion v Baku bude za tři roky dějištěm tří zápasů základní skupiny a jednoho čtvrtfinálového duelu evropského šampionátu.

To všechno je ale písní vzdálené budoucnosti, neboť ve čtvrtek mu půjde o to, aby dohrál kvalifikaci o MS 2018, která je po prohře v Severním Irsku nadobro ztracená. Samozřejmě vítězně s Ázerbájdžánem a v neděli v Plzni se San Marinem, protože případné zaváhání by mu na Strahově už těžko odpustili. Znamenalo by totiž nejhorší výsledek české reprezentace v kvalifikačních bojích o účast na mistrovství světa a Evropy v samostatné v historii.

„Mé osobní věci jdou teď stranou, půjde nám samozřejmě o to, abychom momentální bodový zisk navýšili," ujišťoval Jarolím.

Samozřejmě s vědomím, že právě v Baku nebude snadné cíl splnit. „Ázerbájdžánci mají v ofenzivě šikovné hráče, kteří si vědí rady v soubojích jeden na jednoho, jejich středová řada také fotbal umí. Naturalizovaný Brazilec Almedia jim navíc hodně pomáhá v kombinaci," netajil reprezentační kouč, že konfrontace s týmem vedeným už třetím rokem chorvatským koučem Robertem Prosinečkim právě snadná nebude. A nic na tom nemění, že se domácí celek bude muset obejít bez zraněného Medvěděva a Abdullajeva, kteří by jinak patřili do základní sestavy.

„I nám se ještě může něco přihodit, takže bych o sestavě nerad mluvil, i když o složení mužstva z devadesáti procent jasno mám," reagoval Jarolím.

„Abychom proti Ázerbájdžánu uspěli, musíme být důslední a lepší ve finální fázi, v níž nám to v předchozích zápasech skřípalo. Připraveni jsme, i když jinou věcí je, jak dopadneme."

Reklama

Související témata: