Hlavní obsah

Chorvatsko - Česko 5:1Komplikace v boji o Evropu! Lvíčata schytala výprask

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Karačič 1 : 0
36. Vlašič 2 : 0
47. Brekalo 3 : 0
63. Moro 4 : 0
70. Mihálik 4 : 1
80. Vlašič 5 : 1
Záznam online reportáže

Varaždín
Aktualizováno

Čeští fotbalisté do 21 let v druhém utkání kvalifikace o mistrovství Evropy prohráli v Chorvatsku 1:5 a hned na startu šestičlenné skupiny si komplikují boj o postup. Lvíčata ve Varaždínu selhala v defenzívě a po dvou inkasovaných gólech od Nikoly Vlašiče a dalších trefách Frana Karačiče, Josipa Brekala a Nikoly Mora utrpěla druhou nejhorší soutěžní porážku v samostatné historii. Za hosty snížil v 70. minutě Ondřej Mihálik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vítězslav Lavička během tréninku reprezentace do 21 let.

Článek

Čeští mladíci mají po dvou zápasech na kontě jediný bod za domácí remízu 1:1 s Běloruskem a jsou v tabulce až pátí. Na vedoucí dvojici dosud stoprocentních týmů Chorvatsko a Řecko ztrácejí Lvíčata osm bodů, byť mají k dobru jedno utkání.

Na šampionát, který v roce 2019 budou hostit společně Itálie a San Marino, postoupí vítězové devíti kvalifikačních skupin, nejlepší čtyři celky z druhých příček čeká baráž o zbylá dvě místa.

Chorvatsko minulý týden dvěma góly v nastavení se štěstím porazilo Bělorusko 2:1, s českým týmem si ale pohrálo. Do vedení se dostalo už v deváté minutě, kdy gólman Staněk přímý kop Brekala z velkého úhlu pouze vyrazil před sebe a obránce Karačič doklepl míč do odkryté branky. V 36. minutě inkasovali čeští mladíci podruhé. Vlašič si pohrál s nedůraznou obranou a střelou k tyči nedal Staňkovi šanci.

V poločase kouč Lavička vystřídal Machalíka a na trávník poslal Trubače, jenže snaha o zdramatizování zápasu vzala za své hned ve 47. minutě. Černého špatnou rozehrávku vystihl Moro, přihrál na Brekala a útočník Stuttgartu po individuální akci zvýšil.

Česká obrana byla v troskách a proti další tutovce musel zasahovat Staněk. Poté vytáhl Trubačovu technickou střelu domácí gólman a za chvíli znovu udeřili Chorvaté. Po další obrovské hrubce v obraně šel sám na branku Moro a přidal čtvrtý přesný zásah.

Až v 70. minutě se prosadil i hostující celek. Benkovič špatnou malou domů nepochopitelně nahrál Mihálikovi a ten sám před gólmanem nezaváhal. Poslední slovo ale měli opět Chorvaté, kombinaci zakončil sám před brankou druhým gólem v utkání záložník Evertonu Vlašič. Česká jednadvacítka tak utrpěla druhý nejhorší soutěžní debakl v samostatné historii po kvalifikační porážce 0:4 ve Španělsku v roce 1997.

Utkání kvalifikace ME fotbalistů do 21 let ve Varaždínu:
Chorvatsko - Česko 5:1 (2:0)
Branky: 36. a 80. Vlašič, 9. Karačič, 47. Brekalo, 63. Moro - 70. Mihálik. Rozhodčí: Kalkavan - Sesigüzel, Sancaktar (všichni Tur.). ŽK: Benkovič, Šunjič, Brekalo - Král.
Chorvatsko: Posavec - Karačič, Šimič, Benkovič, Sosa - Balič (84. Ivanušec), Šunjič, Moro - Vlašič, Jakoliš (89. Čorič), Brekalo (90. Mamič). Trenér: Gracan.
Česko: Staněk - Matějů, Pokorný, Král, Knejzlík - Kulhánek, Sáček (77. Wiesner) - Černý, Machalík (46. Trubač), Mihálik - Pulkrab (64. Provod). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: