Hlavní obsah

Ligu národů budou muset brát vážně i mistři Evropy! Její vítěz získá přes sto miliónů

Že by nový projekt s názvem Liga národů, ze které lze dodatečně postoupit na mistrovství Evropy, zajímala jen fotbalově slabší země? Kdepak! Brát vážně ji budou muset i elitní reprezentační týmy - Německo, Francie a spol. Důvod? Umístění v Lize národů totiž bude zásadním faktorem pro nasazení do výkonnostních košů pro kvalifikace a šampionáty. Doposud se vycházelo ze žebříčku UEFA.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Vladimír Darida v akci při utkání s Ázerbájdžánem.

Článek

„Motivaci budou mít úplně všichni, včetně nejlepších týmů. Liga národů je hrozně důležitá, neboť nahradí žebříček UEFA," říká generální sekretář Fotbalové asociace ČR Rudolf Řepka. Česku v něm nyní patří 23. místo, vylepšit si postavení bude moct pouze přes Ligu národů. „Každý bod, každý gól proto bude nesmírně důležitý," vysvětluje Řepka.

Jistotu zařazení do prvního výkonnostního koše tak v novém modelu nebude mít ani čerstvý mistr Evropy. Pokud se mu nebude dařit v Lize národů, propadne se v ní do druhé ligy, a v dalším kvalifikačním cyklu bude zařazen až do koše druhého.

„Proto je klíčové, že se česká reprezentace v závěru poslední kvalifikace udržela ve druhé Lize národů a nespadla o jednu níž," podotýká Řepka. Díky tomu získá FAČR i vyšší odměnu od UEFA, startovné v druhé Lize národů činí 1 milión eur (26 miliónů korun) oproti 750 tisícům eur, které dostanou země třetí Ligy národů.

Za body získané ve skupině se bonusy vyplácet nebudou, vítězové jednotlivých skupin zinkasují stejné sumy jako za účast. Celkový vítěz Ligy národů pak dostane 4,5 miliónu eur (117 miliónů korun). O tuto trofej si to rozdají nejlepší čtyři celky první Ligy národů v červnu 2019.

Nová soutěž bude rozlosována 24. ledna 2018 v Laussane. V každé ze čtyř Lig národů (A, B, C, D) budou týmy rozděleny do čtyřčlenných skupin. Boje v nich se odehrají na podzim 2018. Vítězové skupin získají jistotu v tzv. play off, což je atraktivnější obdoba nynější baráže (uskuteční se v březnu 2020).

Pokud si tedy už tyto týmy postup nezajistí v kvalifikaci, která proběhne od března do listopadu 2019. V tomto případě je nahradí země na dalších místech. Je tudíž pravděpodobné, že se play off bude týkat i druhých míst ve druhé „české" Lize národů.

Play off se celkem zúčastní 16 mužstev, které si to rozdají o čtyři vstupenky na šampionát. Systém je následující: v každé ze čtyř 4členných skupin se nalosují dvě dvojice, které odehrají semifinále. Na ME pak postoupí vítězové finálových klání.

Cílem nového projektu, nahrazujícího leckdy „nezáživné" přípravné zápasy, je navýšení finančních prostředků do fotbalu. I tak na klasická přátelská utkání dva volné termíny na každou zemi vyzbydou. „Pokud vznikne volné okno, musíte přátelák sehrát. Pokud se s nikým nedohodnete, UEFA vám soupeře přidělí," uvádí Řepka.

Reklama

Související témata: