Hlavní obsah

Strahovský vládce Berbr trenérovi do nominace pro katarskou misi nemluvil

Praha
Aktualizováno

Čtyři hráče musel kouč české fotbalové reprezentace škrtnout ještě před tím, než nad nominací pro katarskou misi začal vůbec spekulovat. Darida, Kadeřábek a Schick jsou zraněni, proto s nimi Karel Jarolím v listopadových přípravných zápasech v dějišti MS 2022 proti Islandu a domácímu týmu počítat nemůže, Gebre Selassie se k nim přidal, neboť se stejně jako v závěru nedávno skončené kvalifikace o Rusku omluvil z rodinných důvodů. „Otevřel se tím prostor pro další hráče,“ hledal trenér na vynucených rošádách pozitiva.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravné zápasy s Islandem a KataremVideo: Sport.cz

 
Článek

Hektický měsíc vyplněný nejdřív veřejnou popravou provedenou asociačním místopředsedou Romanem Berbrem a poté schůzkou, na které si trenér se strahovským vládcem vysvětlili názory a postoje, má Karel Jarolím za sebou.

„Hektický opravdu byl, ale některé věci jsme si během něho vyjasnili a situace se zklidnila," potvrzoval reprezentační kouč, že se běh věcí fotbalových dostal do normálního režimu.

Jarolím měl volnou ruku

I o nominaci na turné do Kataru to platí. Panující strahovský vládce Berbr sice před měsícem vyhrožoval, že mu bude trenér národního celku své tahy zdůvodňovat a vysvětlovat, při výběru dvaceti hráčů pro zápasy v katarském Daúhá mu však ponechal volnou ruku.

„Nominaci jsem dělat jako obvykle se svým realizačním týmem," potvrzoval Jarolím a při té příležitosti nechal se slyšet, že chce, aby s ním dál pokračovali lidé, které si pro práci s národním mužstvem vybral.

I na toto téma totiž Berbr při hodnocení zbabrané kvalifikace o MS 2018 v Rusku zabrousil a pohrozil, že některým Jarolímovým mužům nebudou prodlouženy končící smlouvy.

„Zatím zůstává realizační tým kompletní. Uvidíme, co přinesou další dny, ale chtěl bych ho mít nadále v této podobě," pravil Jarolím, když oznamoval jména dvaceti hráčů pro turné do Kataru.

„Bude jich třiadvacet, tři nominuji ještě dodatečně," hlásil, že výběr není konečný.

Českou reprezentaci čeká v Daúhá nejprve zápas s účastníkem MS 2018 v Rusku Islandem (8.11.) a poté s domácím Katarem (11. 11.)

Ostravský Hrubý jediným nováčkem

Mezi dvaceti hráči, na které Jarolím ukázal, je jediným nováčkem ostravský Robert Hrubý. „Hraje na pozici absentujícího Daridy, navíc se mi líbí, jak pracuje ve středu hřiště a jak je schopen dostat se i do zakončení," vysvětloval reprezentační kouč, proč na něho ukázal.

Šanci dává i plzeňskému Radimu Řezníkovi, který má na kontě zatím jeden zápas za národní tým. „O nominaci si řekl dobrými výkony," pravil Jarolím a přiznal, že už se víceméně rozloučil s představou, že by se do reprezentace ještě  někdy mohl vrátit Tomáš Sivok.

„Nastalo období, kdy je třeba dát příležitost mladším reprezentantům," prohlásil.

Rosický? Záleží na něm a jeho zdraví

Zato před Tomášem Rosickým dveře do národního týmu nezavírá, i když ... „I když by záleželo na Tomásovi samotném a jeho zdravotním stavu. To je základ. Zatím toho zase až tak moc neodehrál, takže uvidíme, co přinese jaro. Kdyby byl v top formě a my cítili, že by nám pomohl, proč bychom ho nepovolali?!" pravil Jarolím.

Teď má ovšem před sebou misi do Arábie, která uzavírá reprezentační rok. „Chtěl bych, aby si v zápasech s Islandem a Katarem hráči, s nimiž počítám jako s kostrou mužstva pro další kvalifikační cyklus, na sebe ještě víc zvykli a my si zároveň udělali úsudek o těch, co s námi ještě nebyli."

Vzhledem k vrcholícím bojům na domácí ligové a evropské pohárové scéně je pochopitelně možné, že dojde v původní nominaci ke změnám. I proto připravil Jarolím seznam sedmnácti náhradníků, mezi nimiž jsou např. Škoda, Necid, Krejčí, Zmrhal, Šural, ale třeba i Simič, Houska, Hořava, Kúdela, Tecl a spol.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné zápasy s Islandem (8. listopadu v Dauhá) a s Katarem (11. listopadu v Dauhá):
PoziceKlubPočet startůPočet gólů
Brankáři
Tomáš VaclíkBasilej170
Tomáš KoubekRennes60
Jiří PavlenkaBrémy30
Obránci
Radim ŘezníkPlzeň10
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor31
Jan BořilSlavia Praha30
Jakub BrabecGenk80
Marek SuchýBasilej351
Tomáš KalasFulham100
Filip NovákMidtjylland111
Záložníci
Tomáš SoučekSlavia Praha60
Bořek DočkalChe-nan Ťien-jie356
Robert HrubýOstrava00
Jakub JanktoUdine81
Josef HušbauerSlavia Praha121
Jan KopicPlzeň83
Antonín BarákUdine54
Jan SýkoraSlavia Praha50
Útočníci
Michael KrmenčíkPlzeň106
Matěj VydraDerby205

.

Reklama

Související témata: