Hlavní obsah

Chorvatský výbuch vyvolal Lavičkovu reakci

Praha

Na mizérii, kterou reprezentační fotbalová jednadvacítka zažila při vstupu do kvalifikace o malé EURO 2019, pochopitelně musel trenér Vítězslav Lavička reagovat. „Je to odraz nepovedeného utkání v Chorvatsku,“ připomínal blamáž 1:5, která zmrazila postupové naděje jeho svěřenců. „I proto se bude na nadcházejícím srazu hráčů ptát, zda udělali všechno proto, aby byli na zmiňovaný zápas dobře připraveni,“ potvrzoval Lavička, když oznamoval nominaci na další dva duely - nejdřív doma proti San Marinu (11. listopadu) a tři dny poté v Kišiněvě proti Moldavsku.

Foto: Jan Tauber

Vítězslav Lavička, trenér reprezentační jednadvacítky.

Článek

Nejdřív remíza doma s Běloruskem, měsíc nato debakl ve Varaždinu s Chorvatskem. Jednadvacítka má po dvou odehraných zápasech na kontě jediný bod, takže Lavička je nucen přiznat: „Čekali jsme jiný bodový zisk, jenže proti Chorvatům jsme sehráli zápas, který se nám hrubě nepovedl. Soupeř nás přehrál po všech stránkách."

Mladí Chorvaté a Řekové se českým mladíkům v tabulce vzdálili, takže teď jim nezbývá než bojovat alespoň o naději.

„Abychom se největším soupeřům přiblížili a naději měli, musíme oba listopadové zápasy vyhrát a získat plný počet bodů," uvědomuje si trenér, že porazit San Marino a Moldavsko je životní nutnost.

Černého nepříjemnost

Problém je ovšem v tom, že se bude muset obejít bez kapitána a lídra týmu Václava Černého, který si v Ajaxu vážně poranil koleno a čeká ho několikaměsíční pauza.

„Je to hodně nepříjemná situace. Pro nás, ale hlavně pro Vaška, jemuž zranění komplikuje další kariéru. Věřím ale, že zdravotní problémy překoná a že i my si poradíme. Musíme, i když kromě něho budeme postrádat i Laca Takácse, který nosil kapitánskou pásku před ním. Teď ale v Mladé Boleslavi nehraje, takže ani v nominaci nefiguruje," povzdechl si Lavička.

Po výbuchu v Chorvatsku nepovolal ani Matějů, Pokorného či Piška, naopak ukázal na zlínského Baču a pardubického Surzyna.

„Bačo nastupuje ve Zlíně pravidelně a jeho výkonnost na domácí i evropské pohárové scéně má vzestupnou tendenci. Surzyn, podobně jako jeho klubový spoluhráč Ladra si vedou v Pardubicích podobně, navíc si o nominaci řekli účinkováním v reprezentační dvacítce," vysvětloval své tahy Lavička.

Kvalifikaci se San Marinem sehrají jeho svěřenci 11. listopadu od 15.30 v Ústí nad Labem, proti Moldavsku nastoupí 14. listopadu od 17 hodin v Kišiněvě.

Reklama

Související témata: