Hlavní obsah

Simič a česká reprezentace? Ani vynucená nominace, natož pak fotbalová turistika do Kataru

Praha

Od strahovského náčelníka Berbra schytal reprezentační kouč Jarolím při hodnocení zbabrané kvalifikace o Rusko nejen sžíravou kritiku, ale dostal i spoustu rad a poučení. Možná i proto byl opatrný, aby na listopadovou misi Katar povolal stopera Stefana Simiče z italského angažmá rovnou. Vždyť nekorunovaný fotbalový vládce se netajil, jak moc je mu proti srsti, že se v národním týmu objevují někteří playeři už po dvou odehraných zápasech a hřímal, že takováto fotbalová turistika musí přestat.

Foto: Radek Malina, Sport.cz

Český obránce Stefan Simič ještě v době, kdy oblékal barvy jednadvacítky.

Článek

Dvaadvacetiletý Simič už ovšem nastoupil v barvách FC Crotone, kam ho poslalo AC Milán na hostování, k pěti ligovým duelům a odehrál 232 minut, takže v Jarolímově výběru se na něho dostalo alespoň mezi náhradníky.

Koubek přiveze reference

„Navíc o něm mluvíme od doby, kdy se před dvěma lety dostal do reprezentační jednadvacítky, v jejímž dresu odehrál evropský šampionát v Polsku. A na mistrovství Evropy patřil k nejlepším," připomínal manažer české reprezentace Jaromír Šeterle, že v případě nadějného mladíka s balkánskými kořeny nejde o tahání dalšího hráče z klobouku, natož pak o nějakého turistu.

„Mluvili jsme o něm už po šampionátu jednadvacítek, jenže to si procházel složitým obdobím, kdy nikde nehrál," připomínal Jarolím Simičovou letní anabázi, kdy nejprve koketoval s pražskou Slavií, aby nakonec odešel hostovat do momentálně patnáctého týmu italské Serie A.

I tam si ale musel po zranění ruky na svou šanci počkat, takže poprvé se objevil na hřišti až 1. října na sedm minut v zápasu proti SPAL, za tři týdny si zahrál poločas proti janovské Sampdorii, v zápasech s AS Řím a Florencií už figuroval v základní sestavě.

„Teď o víkendu se na něho poletí podívat asistent Koubek do Boloni, kde Crotone v sobotu hraje," připomínal Šeterle, že Jarolím nechce při povolávání hráčů vycházet z informací z druhé či dokonce třetí ruky a míní spoléhat na lidi na ve svém realizačním týmu, který chce udržet pohromadě. Také jistý vzkaz Berbrovi...

Tlak v rozhodování roli nehraje

„Znám ho velice dobře, vím, jakou má povahu a chování i jaký velký vliv na něho má rodinné prostředí a otec zejména. Ten nám mimochodem posílá o synovi informace, které se objeví v italských médiích. Stejně tak mohu potvrdit, že to není žádný nafoukaný a ani ukřivděný kluk," referoval trenérovi Šeterle, který působil jako manažer jednadvacítky v době, kdy v ní Simič hrál.

„Nechali jsme mu čas, ale teď se dostal do základní sestavy a hraje italskou ligu," naznačil Jarolím, že ze seznamu náhradníků by se Simič mohl posunout do výběru, který si uprostřed listopadu poletí do Dauhá vyzkoušet v zápasech s Islandem a Katarem stadión, na němž se bude hrát v roce 2022 mistrovství světa.

Arabská mise by totiž mohla napovědět, zda mladý stoper bude i nadále oblékat barvy české reprezentace, nebo zda se rozhodne pro zemi svých rodičů. A má skutečně na výběr, protože může volit mezi Srbskem, Chorvatskem či Bosnou, které o něj mají velký zájem.

„To v našem rozhodování roli nehraje," odmítl Jarolím, že by ho dostala pod tlak právě možnost, že by si Simiče vybrala některá reprezentace zmiňovaných zemí, on za ni nastoupil v soutěžním zápase, a tudíž by byl pro český národní tým ztracený.

„Rozhodující při nominaci pro nás je a bude sportovní výkonnost," doplnil trenéra Šeterle, že v případě mladého italského legionáře by se o žádnou vynucenou nominaci nejednalo, o nějakou fotbalovou turistiku pak už teprve ne.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články