Hlavní obsah

Hierarchie mezi reprezentačními tyčemi skončila. Hledá se nová brankářská jednička

Praha

Roky jezdil na reprezentační srazy, vysedával na lavičce náhradníků a kryl záda Petru Čechovi. Teprve když po loňském evropském šampionátu ve Francii oznámila letitá gólmanská jednička, že v národním týmu končí, protože se míní naplno koncentrovat na chytání v Arsenalu, přišla chvíle pro Tomáše Vaclíka. Pod novým trenérem Karlem Jarolímem se stal Čechovým nástupcem a reprezentační brankářskou jedničkou logicky on. Ovšem jen do rozhodujícího zářijového kvalifikačního zápasu o postup na světový šampionát v Rusku proti Severním Irům.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Brankářská skupina jde na věc - zleva trenér Jan Stejskal, Jiří Pavlenka, Tomáš Koubek a Tomáš Vaclík.

Článek

V Belfastu česká reprezentace padla a sen o baráži, natož pak o účasti na mistrovství světa v Rusku se proměnil v chiméru. I Tomáš Vaclík se na zmaru podepsal.

„Před prvním gólem jsem chtěl Evansovi aspoň zmenšit střelecký úhel, ale bohužel balón lízl nade mě... Druhý gól z přímého kopu je určitě můj. Čekal jsem, že vystřelí na druhou stranu. Překvapil mě. Střely na bližší tyč musím chytat," přiznával Vaclík hned po prohře v Belfastu.

V Kataru půjde i o gólmany

Trenérova reakce logicky přišla. Zvlášť, když na svou příležitost čekali další dva gólmani. Jiří Pavlenka, který po zisku mistrovského titulu vyměnil pražský Eden za bundesligové Brémy, a Tomáš Koubek, jenž na podzim zamířil ze Sparty do francouzského Rennes.

A skutečně - Pavlenka se objevil v bráně v Ázerbájdžánu, Koubek pak při domácí kvalifikační derniéře proti San Marinu.

Konec kvalifikace tak znamenal i konec jasně dané brankářské hierarchie.

„Odchytal jsem ji celou a ukončil ji, jak jsem ji ukončil. Pak chytali kluci a oba chytali dobře," pravil smířlivě osmadvacetiletý Tomáš Vaclík, když se všichni tři zase v reprezentaci sešli při misi do Arábie.

V Kataru začíná pro národní tým nový cyklus. Zatím přípravný, ale i tak důležitý, neboť v dnešním zápase s Islandem a v sobotním s domácím Katarem by se měl začít formovat tým, který na druhý pokus v kvalifikaci uspěje a dostane se mezi 32 účastníků mistrovství Evropy 2020.

Vaclík, Pavlenka nebo Koubek?

I brankářská hierarchie by z tohoto formování měla vzejít. Nová, nebo staronová gólmanská jednička.

„Všichni tři chytáme v dobrých klubech dobré soutěže. Já v Basileji Ligu mistrů, kluci bundesligu a francouzskou ligu. Chytat a být jedničkou v reprezentaci chceme být samozřejmě všichni tři," přiznává Vaclík, že pro trenéry není situace právě jednoduchá.

„Trenér a jeho realizační tým ovšem musí odpovědět, kdo se stane jedničkou pro nastávající cyklus," přidával před první konfrontací katarského turné, k níž česká reprezentace vyrukuje pro účastníkovi mistrovství světa 2018 Islandu.

„Teď k tomu bude prostor při reprezentačních srazech. Uvidíme," nechal brankářské dilema nerozřešené trenér národního týmu Karel Jarolím.

„Ať bude rozhodnutí jakékoli, naše vztahy to neovlivní. Může se to sice jevit jako souboj o jedničku. My ale spolu vycházíme dobře, že to jako boj nebereme, tím jsem si jistý," tvrdil Vaclík, nejstarší a se sedmnácti reprezentačními starty nejzkušenější v triu českých gólmanů.

Kdo by podle vás měl být brankářskou jedničkou pro dnešní zápas fotbalové reprezentace proti Islandu?
Tomáš Koubek
18,8 %
Jiří Pavlenka
67,4 %
Tomáš Vaclík
13,8 %
Celkem hlasovalo 6442 čtenářů.

Reklama