Hlavní obsah

Po roce si na něho Jarolím zase vzpomněl. A nevadilo mu, že Frýdek půldruhého měsíce nehrál

Praha

Už je to rok, co se v české fotbalové reprezentaci objevil naposledy. „Měl jsem smůlu, která mě mohla potkat kdekoli. V reprezentaci, stejně jako ve Spartě,“ vzpomíná Martin Frýdek na loňský říjen, kdy ho trenér Jarolím nominoval ke kvalifikačním duelům o Rusko proti Německu a Ázerbájdžánu a on si hned na prvním tréninku poranil koleno. Dokonce tak vážně, že musel na operaci a na hřiště se vrátil až v závěru ligového jara. Rok trvalo, než si na něho Jarolím znovu vzpomněl a vzal ho do svého výběru putujícího do Kataru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek se po půldruhém měsíci vrátil do základní sestavy Sparty, což mu pomohlo i k návratru do reprezentace.

Článek

Nebyl to pro Frýdka jednoduchý rok. Nejdřív zmiňované zranění a dlouhá absence, letos v létě letenská revoluce nastartovaná příchodem trenérem Stramaccioniho a zástupem legionářů ze všech koutů Evropy.

Nominaci považoval za legraci

Situace dospěla dokonce tak daleko, že pětadvacetiletý Frýdek odstavený na vedlejší kolej chtěl ze Sparty odejít. Nakonec sice zůstal, ale mnoho příležitostí stejně nedostával. Zvlášť po zářijovém derby se Slavií, kdy nastoupil v základní sestavě naposledy...

„Půldruhého měsíce jsem čekal na šanci a doufám, že jsem se jí chopil dobře a dostanu i další. Záleží ovšem na trenérovi, zda mně ji dá či nikoli," glosoval svůj návrat do letenské základní sestavy v nedělním ligovém zápase ve Zlíně, po němž se dočkal pozvání do reprezentace.

„Nejdřív jsem si říkal, že je to legrace a teprve když slyšel v telefonu manažera reprezentace pana Šeterleho, došlo mi, že se o legraci nejedná," přiznával Frýdek, že i on byl překvapený, že na něho reprezentační kouč ukázal po jednom odehraném utkání.

„Já byl stoprocentně připravený i na předchozí, žádné zranění mě nelimitovalo," potvrzoval, že zdravotní problémy za jeho absencí na ligových trávnících nestálo.

Použitelný na více postech

Ligovou partii ve Zlíně, v níž Sparta nakonec jen remizovala, odehrál celou a hned poté se vydal s reprezentací do katarského Dauhá.

„Jeho nominace je možná překvapením, ale vypadli nám hráči ze středové řady, takže jsme se vzhledem k situaci pro Frýdka rozhodli. V reprezentaci jsme si ho už vyzkoušeli, navíc je použitelný hned na několika místech sestavy," zdůvodňoval svou volbu trenér Karel Jarolím.

„Nemyslím, že by mi mělo ublížit, že teď ve Spartě nejsem. Dost kluků odjelo za svými národními týmy. Za reprezentaci hrají nejlepší hráči a jsou tady také," odmítal Frýdek, že by mu týdenní nepřítomnost na Letné měla uškodit.

Budoucnost nechá na zimu

A kdyby přece jen? Kdyby měl na další šanci ve sparťanské sestavě zase čekat půldruhého měsíce?

„Nevím, co bude za týden, natož za dva měsíce, takže něco podobného neřeším a ani řešit nebudu. Nechám to na zimu," bránil se Frýdek představě, že by měl na novou příležitost zase čekat dlouhé týdny.

„Naopak doufám, že situace bude lepší, že nám to bude šlapat a dostaví se i výsledky. Zatím je pořád vidět, že si na hřišti tolik nerozumíme, i když ke zlepšení dochází. Sám ale nevím, v čem je problém," myslí i během katarského turné na dění na Letné.

„Teď jsem ale tady a jsem za to vděčný. Ještě abych si zahrál," doufá, že se po roce dostane v reprezentačním dresu zase na hřiště. Jedno, zda dnes proti Islandu, nebo v sobotu proti domácímu Kataru.

Reklama

Související témata: