Hlavní obsah

Ty auty jsem trénoval i s rekordmanem, co je v Guinnessovce, chlubí se Novák

Dauhá/Praha

Pro Islanďany určitě hodně hořké, že je Češi v katarské přípravě sejmuli jejich vlastní zbraní. Dlouhá autová vhazování až do soupeřovy šestnáctky, v tom byla jejich síla na evropském šampionátu ve Francii, kde dokráčeli až do čtvrtfinále, ale v kvalifikaci o účast na mistrovství světa v Rusku také. V Dauhá jim ovšem český legionář v dánských službách Filip Novák ukázal, jak se mají házet, a slávista Tomáš Souček, jak nacvičené signály proměňovat.

Ohlasy českých fotbalistů po výhře nad IslandemVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

„Letělo to a letělo, až to doletělo ke mně. Fakt strašně dlouho. Filip je má prostě skvělé," vykládal Souček po své premiérové trefě do islandské sítě.

„Však jsem z Dánska na dlouhé auty zvyklý. Dokonce jsem trénoval s Irem, co se díky dlouhým autům dostal až do Guinnessovky," prozradil Filip Novák, že se loni na tréninku jeho Midtjyllandu objevil Rory Delap, který byl v dobách svého působení v Sunderlandu a Stoke City dlouhými auty proslulý.

Školení dostal

I světový rekord svého času měl, než ho trumfnul Dán Thomas Gronnemark, kterému naměřili, že hodil míč 51 metrů a 33 centimetrů daleko. Možná i on dostal od irského záložníka školení.

„Já ho dostal, protože on jezdí po světě, zastavuje se v klubech a ukazuje tam, jak uchopit míč a jak auty házet. Pomohl mi," líčil Novák, že si ho Delap nejdřív natočil na video a pak mu ukazoval, jakých chyb se dopouští a co má změnit.

I proto Islanďané zírali jako vrány, když jim do šestnáctky připlachtil balón katapultovaný z Novákových rukou.

„Zkoušeli jsme je i na tréninku, ale paráda, že to vyšlo i v zápase. Stačilo předskočit protihráče a byl z toho gól. I při předchozích reprezentačních startech jsem se dostával do šancí, ale balón skončil buď na tyči nebo na břevně. Teď bylo fajn, že jsme Islanďany potrestali jejich vlastní zbraní a urvali super výsledek," liboval si Souček.

Měl co odčiňovat

„Dobrý pocit máme, mě potěšilo, že jsem asistoval u obou gólů, vyhrálo se, ale výsledek přesto nesmíme přeceňovat. Přece jen šlo o přátelský zápas," snažil se zůstat nad věcí rozradostněný Novák.

„Právě on měl co odčiňovat," vzpomněl okamžitě trenér Karel Jarolím na Novákovu neproměněnou šanci v samém závěru úvodního kvalifikačního duelu proti Severním Irům loni na pražské Letné, která poznamenala celý další průběh bojů o postup na světový šampionát v Rusku. „Dnes ale podal dobrý výkon," chválil ho.

Chválil ale i další hráče za to, že dokázali dát Islanďanům dva góly, což se žádnému z jedenácti předchozích soupeřů nepovedlo. Naposledy to svedli před rokem Chorvaté...

„A my dali tři, i když jeden nám neuznali, což samozřejmě těší. Viděl jsem předchozí zápasy Islanďanů a jejich soupeři měli problém si šanci i vytvořit," kvitoval Jarolím zlepšenou střeleckou produktivitu svého týmu.

„Výkon to byl slušný až na pár drobností, kdy jsme soupeři usnadňovali chybnou rozehrávkou. První poločas předčil ten druhý, protože po střídání jsme ztratili půdu pod nohama. Škoda, že jsme neuhlídali jednu situaci, po níž jsme inkasovali, protož centru šlo zabránit," glosoval partii, z níž se zrodila cenná výhra nad účastníkem mistrovství světa.

„My nebyli kompletní, soupeř také ne, ale každopádně vítězství představuje povzbuzení do další práce," pochvaloval si Jarolím, na jehož svěřence čeká v sobotu v Dauhá další prověrka s reprezentací domácího Kataru.

Reklama

Související témata: