Hlavní obsah

Lvíčata se porvou o naději a sebevědomí. Lavička nemá největší opory

Praha

Jediný bod má na kontě česká fotbalová reprezentace do 21 let v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2019. Výběr trenéra Lavičky hostí v sobotu v Ústí nad Labem San Marino (15.30 hodin) a po tristním vstupu do skupiny v podobě remízy s Běloruskem a prohry s Chorvatskem musí bezpodmínečně vyhrát.

Foto: Jan Tauber

Vítězslav Lavička, trenér reprezentační jednadvacítky.

Článek

„Neodstartovali jsme kvalifikaci vůbec dobře. Moje kalkulace v nynější fázi počítaly se zcela odlišným ziskem. Nicméně neskládáme zbraně," ujišťuje trenér Lvíčat Vítězslav Lavička, že pořád věří v postup na šampionát, který bude hostit Itálie.

San Marino ve čtyřech zápasech dosud nevstřelilo ani gól a třináctkrát inkasovalo. „Pro nás jde o šanci se nadechnout a získat naději. Protivník je v pozici outsidera. Jejich výsledky odpovídají faktu, že byli losováni z posledního výkonnostního koše," říká Lavička.

Po „výbuchu" v Chorvatsku, kde čeští mladíci schytali pětibrankový příděl, prožil těžké týdny. „Výkon ve Varaždínu mě nadzvedl a zklamal. Uznávám kvalitu soupeře, ale z naší strany šlo o nedůstojnou roli. Přístup mých hráčů nebyl na odpovídající úrovni. V tomto duchu se nesl celý nynější sraz," přiznal trenér, jenž ve srovnání s minulým duelem nenominoval pět hráčů.

Vážné zranění kolena vyřadilo kapitána a klíčového muže ofenzivy Václava Černého (Ajax Amsterdam). Mimo hru pak zůstali také obránci Aleš Matějů (Brighton), Milan Piško (Vlašim), Jakub Pokorný (Ostrava) a útočník Matěj Pulkrab (Liberec). V nominaci pro dvojzápas se San Marinem a Moldavskem je tak osm hráčů, kteří nastupují v druholigových či dokonce v případě brankáře Stejskala třetiligových klubech.

„Někdy karta padá, jindy ani přes nejlepší úmysl výsledky ani hra neodpovídá představám. Věřím, že v sobotu najdeme správnou tvář. A získáme sebevědomí pro úterní duel v Moldavsku," přeje si Lavička.

Utkání začínající v Ústí nad Labem v 15.30 hodin bude řídit ruský sudí Vilkov. V historii se čeští mladící utkali se San Marinem dvakrát, oba duely vyhráli, vstřelili třináct branek a neinkasovali. Vstup na hlavní tribunu bude stát sto korun, lístek na vedlejší tribuny přijde na 50 korun.

Reklama

Související témata: