Hlavní obsah

Katar - Česko 0:1Splněná povinnost! Český výběr udolal díky Barákově trefě i svého hostitele

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Barák 0 : 1
Záznam online reportáže

Dauhá
Aktualizováno

Katarskou misi zakončil český fotbalový výběr tak, jak povinnost přikazovala. V druhém zápase v Dauhá porazil po Islandu i domácí Katar. V duelu s mladým celkem hostitelů dal trenér Karel Jarolím příležitost de facto všem hráčům, jež do Arábie vzal, což se do hry a výkonu české reprezentace muselo samozřejmě promítnout. Do skóre také. Výhru 1:0 znamenající splněnou povinnost tak zachránila trefa Baráka už v 15. minutě. Česká reprezentace si připsala čtvrtou výhru za sebou, což se jí povedlo poprvé po třech letech a teprve podruhé za posledních deset let.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Češi se radují po gólu Antonína Baráka (číslo 7).

Článek
Fotogalerie

Reprezentační kouč Karel Jarolím po výhře nad Katarem

Vladimír Coufal a Josef Šural po vítězství nad Katarem

Žádný div, že vedoucí gól dal právě on. Kdo jiný by také měl ostatní uklidnit než Barák? Ve druhém testu katarského turné zůstali společně s Hušbauerem v sestavě jediní, kdo si zahráli i ve středu proti Islandu, takže na ně zákonitě spoléhali spoluhráči i trenér Jarolím.

Zvláště, když kouč splnil slib a skutečně proti domácí reprezentaci postavil všechny zbývající hráče, které do Dauhá vzal. „Nejeli sem přece na výlet," glosoval devět změn, které v porovnání se středou udělal. I tři debutanti - Simič, Coufal a Houska - se tak dočkali své příležitosti.

Barákův sedmý start a pátý gól

Barák po nezáživné a spoustou nepřesnosti vyplněné úvodní čtvrthodině očekávání naplnil. Po rohovém kopu využil chaosu v obraně Kataru a pátou reprezentační trefou otevřel skóre.

Do přestávky nemuselo zůstat jen u ní. V partii, v níž byl český celek navzdory rošádám v sestavě a složení, v němž ještě nikdy nehrál, aktivnější a jeho akce nápaditější a nebezpečnější, totiž Falta trefil osm minut před přestávkou břevno.

Katařané, v jejichž výběru se neobjevil ani jeden z trojice naturalizovaných Jihoameričanů, neboť španělský kouč Sánchez poslušen přání šejků preferuje domácí mládí, naopak Pavlenku neohrozili. Na své půli kombinovali celkem solidně, ale dál se nedostali a v ofenzívě působili zcela bezradně.

Katar vyrovnal. Ale z ofsajdu!

Hned po změně stran to ovšem domácí napravili, protože po hlavičce Muizze Alího se musel Pavlenka pořádně natáhnout a po chvíli tvrdou střelu Haiduse vyrazit. A když pak jednadvacetiletý Alí, jenž si při evropském sbírání zkušeností zahrál třeba v rakouském Linci, předložil ideální přihrávku Muhammadovi, už se Pavlenka jen díval, jak balón míjí břevno jeho brány.

Díval se i při standardní situaci, z níž střídající Hasan dokonce vyrovnal, ale vzápětí si český gólman oddechl, protože branka pro ofsajd neplatila.

Domácí se totiž ve druhém poločase hodně zlepšili. Byli pohyblivější, živější, odvážnější, přesněji kombinovali a ze všech sil se pokoušeli uhrát alespoň remízu. Nepřesnosti a mnohdy i laxnost českých hráčů v rozehrávce je k tomu vybízela, ale když Alí nezužitkoval ani další výpad a bránu minul, museli si nechat Katařané o nerozhodném výsledku jen zdát.

Přípravné fotbalové utkání v Dauhá:
Katar - Česko 0:1 (0:1)
Branka: 15. Barák. Rozhodčí: Kasimov - Usmanov, Gajnullin (všichni Uzbekistán). ŽK: Madibú, Afíf - Barák. Diváci: 3000.
Katar: Šíb - Chadar, Hišam, Alí Muchtár, Sálim (67. Hasan) - Muhammad (76. Muntari), Madibú, Búdiaf, Afíf - Haidus, Muizz Alí. Trenér: Sánchez.
Česko: Pavlenka - Coufal, Kalas, Simič, Bořil - Barák (74. Souček), Hušbauer (62. Jankto) - Sýkora (46. Kopic), Houska (46. Hrubý), Falta (62. Frýdek) - Kliment (46. Šural) Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata: