Hlavní obsah

I přes dvě trefy nepropadal euforii: Trošku jsem odčinil zahozené tutovky s Běloruskem

Ústí nad Labem

Postaral se o skalp trpaslíka. Dvěma zásahy útočník Tomáš Zajíc klíčovou měrou přispěl k triumfu fotbalové reprezentace do 21 let nad San Marinem. Lvíčata v sobotu v Ústí nad Labem outsidera, jehož tým je tvořen studenty či amatéry, porazila 3:1 a připsala si první triumf v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2019. „Hrozně těžký zápas. Jsme rádi za tři body," říkal jednadvacetiletý Zajíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Tomáš Zajíc střílí úvodní gól v utkání kvalifikace ME 2019 hráčů do 21 let proti San Marinu.

Článek
Fotogalerie

Do přestávky jste branku vstřelit nedokázali a se San Marinem se trápili. Byla cesta k vítězství složitější, než jste si představovali?

Věřili jsme, že dáme rychlý gól, což se nepodařilo. Čekání na první trefu bylo skuteně delší, než jsme si mysleli. Nicméně nám bylo jasné, že klíčová bude trpělivost. Odpor soupeře se podařilo zlomit a získat tři body, což bylo v naší situaci nejdůležitější.

Překvapilo vás San Marino, jak srdnatě vzdorovalo, byť v ofenzivě prakticky nebylo nebezpečné?

Šlo o hrozně náročné utkání. Soupeř byl celou dobu v jedenácti lidech za balónem. Ani když jsme skórovali, tak se obraz hry nezměnil. Nevylezli, taktiku nezměnili. Herně náš výkon zůstal za představami, které jsme měli. Ale povedlo se vyhrát, což je rozhodující.

V prvních dvou zápasech kvalifikace s Běloruskem a Chorvatskem jste získali jen bod. Co přestavuje triumf nad San Marinem pro vývoj bitvy o ME v Itálii 2019?

Zatím jsme splnili jen padesát procent úkolu pro tento sraz. Ještě musíme zvládnout vítězně úterní zápas v Moldavsku. Pokud se nám podaří přidat další tři body, skočíme do pozic, na něž patříme. Jsem přesvědčený, že bychom měli být v horních patrech tabulky.

Dvěma góly jste zásadně přispěl k triumfu. Byl to váš zápas?

Měl jsem dost šancí, abych vstřelil branek mnohem více. Hodně pokusů pochytal brankář De Angelis. Byl hodně urostlý a velmi šikovný. Nicméně dva góly jsou super. A lepší, než žádné... Při úvodním duelu kvalifikace proti Bělorusku jsem zahodil dvě tutovky, což nás nakonec stálo tři body. Nyní jsem snad vše trošku odčinil a týmu splatil dluh, který jsem cítil.

Ve Slovácku jste s pěti brankami nejlepším střelcem. Přenesl jste si gólovou pohodu z klubu i do reprezentační jednadvacítky?

Je pravda, že střelecky se mi daří, ale máme málo bodů, tudíž těžko mohu mluvit o dobrém rozpoložení. Jestliže jsme dosud jen jednou vyhráli a držíme se pouhý bod nad sestupovou pozicí, není to žádná idyla. Do sebevědomí se spíše promítá rozpoložení z hlediska umístění v tabulce. Ale snažím se na starosti se záchranou během reprezentačních povinností nemyslet.

Během posledních dnů jste si ale vyloženě spravil chuť. S reprezentačním týmem jste slavil první výhru, vstřelil dva góly a spoluhráči ve Slovácku v pátek vyřadili v Mol Cupu ligového lídra z Plzně.

Vše jsem v pátek sledoval. Moc jsem klukům fandil. Ohromně mě těší, že dotáhli postupové snažení do zdárného konce. Postoupit přes Plzeň je obrovský úspěch. Chtěli bychom se pokusit Mol Cup vyhrát.

Reklama

Související témata: