Hlavní obsah

Lavička po výhře nad San Marinem spokojený nebyl: Musíme se výrazně zlepšit

Ústí nad Labem

Kvitoval povinný triumf, rozhodně se však nenechal ukolébat. Trenér fotbalové reprezentace Česka do jednadvaceti let Vítězslav Lavička po sobotní výhře 3:1 nad San Marinem cítil úlevu z prvního vítězství v kvalifikaci o ME 2019. Ovšem věděl, že před úterním duelem i následujícím pokračováním bitvy o šampionát musí Lvíčata výrazně přidat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Sáček (vlevo) a Ondřej Mihálik oslavují gól na 2:0 v utkání se San Marinem.

Článek

Byť jste získali první tři body, nevypadáte příliš nadšeně. O spokojenosti asi nemůže být řeč, že?

Splnili jsme jsme povinnost, což bylo rozhodující. Ale ke spokojenosti je skutečně daleko. Máme velké rezervy. Znali jsme styl soupeře. San Marino vždy vychází z dobře organizované obrany. Upozorňovali jsme hráče, že i v minulém duelu proti Chorvatsku přes šedesát minut naši protivníci vzdorovali a žili v naději.

Proč se tedy nepodařilo vašim svěřencům zlomit odpor outsidera rychleji?

Protože jsme do přestávky příliš složitě kombinovali kolem velkého vápna. Bylo to z naší strany jako házená. A chyběl moment překvapení, který by vedl k přečíslení či finální přihrávce. Rovněž na moje gusto chodily před brankáře San Marina centrované míče příliš pozdě, nebo vůbec. Proto se soupeř v pohodě ubránil.

Jaké tedy byly pokyny do druhého poločasu?

Na všechny dané aspekty jsme hráče během přestávky upozorňovali. Po pauze jsme zlepšili pohyb a vytvořili si více příležitostí. Zjednodušením hry jsme se propracovali ke gólům. V závěru, jak soupeři docházely fyzické síly, jsme chtěli skóre navýšit, což se však nepodařilo.

A ještě jste jako vůbec první tým v kvalifikaci od San Marina inkasovali. Představuje obdržená branka kaňku na vítězství?

Nechtěli jsme ztratit čisté konto. Soupeř hrál na standardky, na nic jiného. Jen tím se snažili ohrozit naši branku. Přesto jsme nedokázali jednu z mála a ještě v samém závěru kontrolovat.

Bude první kvalifikační triumf představovat impuls pro obrat k lepšímu?

Šlo vážně o tři povinné body. Pořád máme co zlepšovat. Abychom se mohli měřit s týmy na prvních příčkách, musíme se zlepšit výrazně.

Do třetího kvalifikačního duelu vedl tým třetí kapitán. Pokračuje hledání lídra mužstva?

Tým je v procesu výstavby a profilování, čemuž odpovídá i situace na postu kapitána. Po zvážení všech okolností jsme se s realizačním týme shodli na jménu Jiřího Kulhánka. Do prvního duelu s Běloruskem nesl pásku Ladislav Takács, ovšem v Mladé Boleslavi neprožívá ideální období, ze sestavy vypadl, na minulém srazu vůbec nebyl a tentokrát se k nám připojil až z pozice náhradníka. A Václav Černý, jenž tým vedl v Chorvatsku je po zranění dlouhodobě mimo hru. Stav prostě koresponduje s vývojem situace našeho výběru.

Reklama

Související témata: