Hlavní obsah

Brücknerova pozvánka Lafatu probrala ze spánku

PRAHA

Po pondělním dopoledním tréninku fotbalistů Jablonce přišel David Lafata domů a na chvilku se natáhl. Počítal s tím, že až se prospí, půjde s manželkou a psem na procházku a navečer se v televizi podívá na ligovou dohrávku. Jenže během pár minut se všechno úplně otočilo. Dostal pozvánku do reprezentace.

Článek

"Zvonil mi telefon a volal sportovní ředitel našeho klubu pan Jinoch, že jsem v nároďáku," prozradil čtyřiadvacetiletý útočník. "Rychle jsem vyskočil a začal balit tašku. Byl jsem radostí bez sebe a pospíchal jsem do Prahy, abych stihl první trénink," popisoval Lafata.

Všechno se seběhlo tak rychle a nečekaně, že byl doslova v tranzu. "Opravdu nemám slov, vůbec jsem s tím nepočítal. Když byla nominace, na teletextu jsem si přečetl jména čtyř útočníků, kteří přicházejí v úvahu. Já mezi nimi nebyl. Ani ve snu mě proto nenapadlo, že by mě dodatečně povolali," líčil fotbalista, který za sebou má i půlroční angažmá v řecké Škodě Xanthi.

Zatímco v jednadvacítce býval stálým členem reprezentačního týmu, do áčka se zatím nepodíval. "Hrozně se těším, je to pro mě obrovské ocenění," vykládal autor 34 ligových branek. "I manželka měla velikou radost, pak jsem tu zprávu hned volal rodičům. A od té doby se netrhnul telefon, pořád někdo gratuloval," přiznal odchovanec českobudějovického fotbalu.

Iluze si nedělá, užívá si hvězdnou společnost

Z reprezentace moc hráčů osobně neznal. "Jen Plašila, Poláka, Kuliče, Sivoka a na pár srazech jsem byl i s Čechem," zalovil v paměti před příjezdem do hotelu Praha. Být v týmu je pro něj pocta a nedělá si žádné velké iluze, že by hned začal hrát. "Jsem rád, že vůbec můžu být v takové společnosti. Budu si každou minutu užívat a něco zkusím odkoukat," řekl s vrozenou skromností.

Trenér Jablonce Petr Rada, který je u reprezentace asistentem, měl pro Lafatu slova chvály už po nedělní výhře v Příbrami, kde byl nejlepším hráčem na trávníku. A to vůbec netušil, že se spolu oba potkají také v pondělí na srazu národního týmu. "Takový fotbalista by byl důležitý pro každé mužstvo. Určitě patří k nadprůměrným ligovým útočníkům," podotkl na adresu hráče, jenž dal v pěti zápasech nové sezóny čtyři góly a je zatím jediným střelcem mužstva.

"David je nesmírně pracovitý, u fotbalu přemýšlí a je to na jeho výkonech znát. Má čich na góly, dobrou techniku i hru tělem," řekl o Lafatovi kouč Jablonce. "Myslím, že před sebou má slušnou budoucnost."

Reklama

Související témata: