Hlavní obsah

Hvězdy se slétají do Prahy! Fábregas a spol. se na vyprodané Letné rozloučí s Rosickým

Praha

Fábregas, Van Persie či Dedé na straně jedné, Poborský, Čech, Koller a spol. na straně druhé. Není divu, že letenský stadión je dávno vyprodaný. Hvězdy světového fotbalu budou v Praze na trávníku u toho, když se bývalý kapitán české reprezentace Tomáš Rosický definitivně rozloučí s hráčskou kariérou. Protagonisty velkolepé sobotní exhibice budou hvězdy, které se staly největšími kamarády malého Mozarta během jeho kariéry ve Spartě, Dortmundu, Arsenalu a národním týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický a jeho loučení na Letné před zápasem s Libercem.

Článek

Již během zimní přestávky oznámil konec aktivní kariéry. Odložil rudý dres a navlékl sako funkcionáře managementu Sparty. Ještě jednou si však zahraje velké utkání.

„Vím, že rozlučkové zápasy u nás nemají velkou tradici, ale pro mě byla možnost uspořádání podobné akce jasným rozhodnutím. Neměl jsem zatím možnost rozloučit se s fanoušky Sparty a národního týmu přímo na hřišti,“ vysvětluje Tomáš Rosický. „Mým obrovským přáním je si ještě jednou naposledy zahrát před vyprodanou Letnou a zápas si spolu s fanoušky užít.“

Očekávané sestavy podle dosud zveřejněných jmen:
ČR: Petr Čech, Zdeněk Grygera, Tomáš Sivok, Jiří Novotný, Marek Jankulovski, Karel Poborský, Tomáš Galásek, Jaroslav Plašil, Tomáš Hübschman, Jan Koller, Milan Baroš, Štěpán Vachoušek, Vratislav Lokvenc.
Výběr světa: Césc Fábregas, Kieran Gibbs, Bakary Sagna, Dedé, Mathieu Flamini, Nuri Sahin, Evanílson, Ewerthon, Alexander Hleb, Robin van Persie, Theo Walcott, Josi Benajun, Gael Clichy.

Jeho parťáci z reprezentace vnímají, že s podobnými beneficemi se mělo začít již dávno. „Přijedu určitě. Pokud budu zdravý, tak nastoupím. Jsem rád, že u takového zápasu můžu být. A říkám si, jaká je škoda, že takoví hráči jako Pavel Nedvěd, Karel Poborský a další neměli již dříve možnost takové utkání odehrát,“ vyhlásil již v květnu brankář Petr Čech.

Utkání bylo vyprodané během pár hodin. Organizátoři ale připravili program i pro fanoušky, kteří nesehnali vstupenky. K vidění bude unikátní výstava všech dresů, které Rosický během kariéry oblékal. Skleněné vitríny budou rozmístěny před stadiónem podél třídy Milady Horákové.

Důležité informace k rozlučce TR10:
Stadión bude otevřen v 15.00.
Výkop v 17.00 (utkání hrané na 2 x 35 minut).
V utkání proti sobě nastoupí Czech Team TR10 a World Team TR10.
Doprovodné aktivity v okolí stadiónu: výstava dresů TR10, měření rychlosti střelby.
Doprovodné aktivity na stadiónu: do 16.00 registrace do soutěže SazkaBet, která proběhne v poločase; distribuce speciálního zápasového magazínu.
Po skončení utkání: rozloučení TR10 s tribunami.
Po zápase: fanoušci si budou moct vyměnit vytištěnou elektronickou vstupenku za upomínkový lístek.
Utkání vysílá přímým přenosem ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Aktéry zápasu budou hráči, se kterými se Rosický během kariéry potkal. Na začátky ve Spartě bude moci zavzpomínat s tehdejším kapitánem Jiřím Novotným či s Vratislavem Lokvencem, éru v Dortmundu připomene spolupráce s Dedém, Nurim Sahinem či Ewerthonem, dorazí také řada bývalých hvězd Arsenalu v čele s Cescem Fábregasem. A Rosický oživí i souhru s bývalými spoluhráči z národního týmu Janem Kollerem, Milanem Barošem, Tomášem Galáskem nebo s Karlem Poborským.

Trenérem českého výběru bude dlouholetý kouč národního týmu Karel Brückner. Zatím není jisté, kdo povede výběr světa, Rosický však zval i svého kouče z Arsenalu Arséna Wengera.

„Moc se těším. Přípravy byly velmi náročné, ale pevně věřím, že odměnou bude skvělý zážitek pro všechny zúčastněné hráče a především pro fanoušky,“ líčí Rosický.

Po utkání se rozloučí Rosický s tribunami. „Chceme, aby úplný závěr přinesl Tomovi i fanouškům pozitivní emoce. Částečně je to zatím tajemství i pro Tomáše. Budeme rádi, pokud návštěvníci zůstanou na svých místech i po konci zápasu, abychom si to všichni společně užili,“ avizuje šéf organizačního týmu Tomáš Křivda.

Reklama