Hlavní obsah

Kanonýr Ronaldo definitivně přestoupil do AC Milán

Brazilský fotbalový útočník Ronaldo přestoupil z Realu Madrid do AC Milán. Podle internetových stránek listů Gazzetta dello Sport a Marca se v úterý kluby dohodly na odstupném ve výši 7,5 miliónu eur, navíc dalších 500 tisíc eur Real dostane, pokud se AC kvalifikuje pro příští sezónu do Ligy mistrů. Real navíc za třicetiletého Ronalda získá na hostování jeho krajana Ricarda Oliveiru.

Článek

Ronaldo už dorazil na madridský stadión Santiaga Bernabeua, aby písemně stvrdil zrušení svého kontraktu v Realu. Dvojnásobný mistr světa se v pátek dohodl na smlouvě v AC do roku 2008 a na San Siru absolvoval zdravotní testy.

Nejlepší střelec historie světových šampionátů se tak po čtyř a půl letech vrací do Milána, kde působil pět let v konkurenčním Interu. V létě roku 2002 jej Real z Interu získal za 47 miliónů eur a v následujících čtyř sezónách byl vždy nejlepším střelcem týmu.

Děkoval všem kromě Capella

Po loňském příchodu Fabia Capella na lavičku slavného velkoklubu se však Ronaldova pozice začala zhoršovat a brazilský kanonýr vysedával spíše na lavičce náhradníků. Stejně jako v případě anglického záložníka Davida Beckhama, jenž bude od nové sezóny hrát za Los Angeles Galaxy, byl tudíž jediným řešením situace odchod.

"Chci poděkovat fanouškům, kteří mě podporovali celou dobu, všem spoluhráčům a trenérům - kromě jednoho," řekl Ronaldo při odchodu ze stadiónu na letiště. Potvrdil tak spekulace, že si s náročným Italem nepadl do noty. "Nikdy jsem s ním neměl problém, ale on mě nechtěl. Jsem profesionál, takže jsem se musel poohlédnout jinde," dodal trojnásobný nejlepší fotbalista světa.

Ronaldo si tak vyzkouší pátý evropský klub, před Realem a Interem působil v Barceloně a PSV Eindhoven. V AC Milán bude jeho spoluhráčem i český reprezentant Marek Jankulovski.

Co o Ronaldovi možná nevíte:
Rodina: Pochází z chudé hluboce věřící rodiny. Jméno Ronaldo mu dala matka podle jména jeho porodníka, v mládí byl přezdíván Dadado. Otec Nelio, matka Sonia (rodiče se rozvedli kvůli alkoholismu otce, matka děti vychovala sama), bratr Nelio a sestra Yona.
Soukromí: S ex-manželkou Milene Dominguesovou (hrála fotbal za italský prvoligový tým Fiammamonza, posléze trénovala ve španělském klubu Rayo Vallecano a hrála i za brazilskou reprezentaci) má syna Ronalda (nar. 6. dubna 2000). Rozvedli se v roce 2003.
Peníze: V roce 1991 činil jeho měsíční plat 500 dolarů, za první vydělané peníze si koupil rovnátka na zuby.
Vzory: Jeho fotbalovými idoly byli Zico a Johan Cruyff
Klub: Jeho vysněným klubem bylo Flamengo, ale v 16 letech si ho vyhlédl mistr světa z Mexika 1970 Jairzinho a přivedl jej do Cruzeira.
Dobročinné aktivity: V listopadu 1998 založil nadaci s názvem Instituto R9, určenou k pomoci brazilským dětem z ulice a jejich zdokonalování se ve fotbalu a dalších sportech. V červenci 2002 otevřel v Riu de Janeiro rehabilitační centrum a školu pro fyzioterapeuty.

Reklama

Související témata: