Hlavní obsah

Italský fotbal je silnější, vzkázal po triumfu s Interem trenér Mourinho do Anglie

Zdeněk PavlisSport.cz

Nedalo mu to. Jen co v neděli oslavil s milánským Interem mistrovský titul, neodpustil si jízlivou poznámku. „Vyhrát italskou Sérii A bylo mnohem těžší a složitější, než triumfovat s Chelsea v Premier League,“ vzkázal portugalský introvert José Mourinho na Ostrovy.

Článek

Pořád ještě nepřekousl vyhazov z Chelsea. Stále se nesmířil s tím, že musel z Londýna odejít od rozdělané práce, na jejímž konci nemělo zůstat jen u dvou mistrovských titulů.

Triumf v italské Sérii přinesl José Mourinhovi sladkou satisfakci. Opravdu je trenérem k vítězství zrozeným, jak o něm mluví a píší, protože kam přijde, tam vyhrává.

Dva tituly a triumf v Lize mistrů s Portem, dvě prvenství s Chelsea v Premier League, teď s milánským Interem primát v italské Serii A.

„Trochu mně to připomnělo Portugalsko a můj druhý mistrovský titul s Portem. I v Itálii to byl v této sezóně jeden velký dostih, na jehož konci jsme byli ale vítězi my. Bylo to hodně náročné, protože italský fotbal je mnohem silnější než anglický,“ rýpnul si Mourinho do anglické Premier League.

Poopravil se, jasná věc, protože mu vzápětí předhodili, že v nedávno skončeném ročníku Ligy mistrů jeho Inter vypadl s Manchesterem United. Jak tedy může tvrdit, že italský fotbal je silnější? Kde bere argumenty pro podobná tvrzení?

„Samozřejmě, velká anglická trojka je silnější a lepší než hvězdné trio v Itálii. Manchester je lepší než Inter, Liverpool ční nad AC Milán a Chelsea nad Juventusem. Jenže dál už má navrch italský fotbal. Kvalitou, ale především taktickou vyspělostí.  V Anglii hrajete spoustu jednoduchých zápasů, kde o rozdílu mezi soupeři a tudíž výsledku není nejmenších pochyb, v italské Serii A ale tomu není ani v jediném střetnutí. I menší týmy vám jsou schopné způsobit neskonalé problémy,“ zjistil Mourinho během první sezóny na Apeninském poloostrově.

„Nezapomenu hlavně na náš domácí zápas s Janovem. Třikrát během střetnutí jsme změnil taktiku i rozestavení svého týmu a soupeř dokázal pokaždé bleskově zareagovat. To by se v Anglii nestalo!“ tvrdí Mourinho a dodává: „A tak tomu bylo pomalu v každém našem domácím utkání na San Siru, protože všechna italská mužstva jsou velice silná po taktické a fyzické stránce.“

I když byly v italské lize dostihy za titulem náročné, Mourinho je s Interem bravurně zvládl a o korunovací jeho mužstva nebylo dlouho před koncem Serie A pochyb. „Nepustili jsme žádného protivníka na distanc více než sedm bodů, takže jsme titul získali bez jakéhokoli utrpení. I proto si ho velice cením, i když daleko emotivnější byla korunovace s Chelsea v sezóně 2004/2005. To ale proto, že jsme příznivcům „blues“ přinesli titul po dlouhých padesáti letech, zatímco Inter ho získává rok co rok. A samozřejmě ho získávat bude, protože já v Miláně zůstávám,“ neopomněl José Mourinho vyzdvihnout své nesporné zásluhy.

Reklama

Související témata: