Hlavní obsah

Modrý samuraj zůstane i přes zradu členem moskevské rodiny

Plzeň

Na hřišti je nepřehlédnutelný. Kvůli blonďaté hlavě, hlavně pak ale kvůli mimořádné kopací technice a schopnosti tvořit hru. Japonec Keisuke Honda v barvách CSKA Moskva nasměroval kariéru ke hvězdám. Ve Štruncových sadech ho ale v úterý čeká loučení s ruským gigantem. Od ledna bude hráčem AC Milán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Keisuke Honda z CSKA Moskva během tréninku před utkáním Ligy mistrů s Viktorií Plzeň.

Článek

V Rusku odkopal čtyři sezóny a stal se miláčkem fanoušků. V třiadevadesáti zápasech vstřelil 23 gólů. Během léta však odmítl prodloužit kontrakt platný do prosince 2013. „Chtěl jsem změnu, potřeboval jsem novou výzvu. Žádný problém pro mě nepředstavoval ani limit, že kvůli podzimu v Lize mistrů s CSKA nebudu mít šanci hrát na jaře poháry," citoval Hondu server Japantimes.

Bylo jasné, že hvězda CSKA zamíří do velkoklubu, který s největší pravděpodobností přežije zimu v evropských pohárech. Zájem měl Juventus, Monako, Tottenham a Liverpool. „Ano, měl jsem hodně možností," prohlásil sedmadvacetiletý záložník, který se nakonec upsal milánskému AC.

Jednání se vlekla

Rossoneri chtěli prvního Japonce v klubové historii získat už v létě. Jenže ruský klubový gigant požadoval pět miliónů eur, což se Italům pár měsíců před vypršením kontraktu nepozdávalo. Přestože bude Honda v zimě volným hráčem, jednání se hodně vlekla. Podle spekulací italských i japonských médií přes tři měsíce.

„Rokování trvala opravdu dlouho, Milán ale postupně splnil všechny mé požadavky. Možná jsem mohl přispět k rychlejšímu uzavření kontraktu, jenže bych musel přistoupit na snížení platu a já neměl v úmyslu přijít o jediný jen," přiznal Honda otevřeně, že finance hrály velmi důležitou roli.

Šéf CSKA běsnil

A zatímco šikovný záložník byl nakonec spokojený, boss CSKA Jevgenij Giner běsnil. „AC Milán nás oklamal. Nejednal upřímně, obešel mě. Na Keisukeho se ale nezlobím. Chtěl bych, aby zůstal, ale rozhodl se jinak. I přes odchod z Ruska zůstane členem naší rodiny."

Honda, kterému přezdívají Císař Keisuke či Modrý samuraj (podle barvy japonských reprezentačních dresů), bude teprve desátým japonským hráčem v historii italské ligy. „Udělal dobře. Zápasy v tamní soutěži ho posunou ještě výš," pochválil hráče za volbu budoucího angažmá Alberto Zaccheroni, kouč japonského národního týmu.

V Miláně si mnou ruce

V Miláně si mnou ruce. Získali borce, jehož levá noha je postrachem brankářů, navíc z marketingového hlediska jde nepochybně o trefu do černého.

Pro japonská média, která v početném zastoupení sledují všechny jeho zápasy, Honda připustil, že přestup půl roku před brazilským šampionátem je načasovaný záměrně. V kvalitnější soutěži věří v posun výkonnosti. A úspěchy rodné země leží Hondovi hodně na srdci.

„Všichni nás pořád podceňují. Ale budou litovat. Jejich přístup je palivem pro oheň v našich srdcích. Jednoho po druhém soupeře odklidíme z cesty," usmál se Honda, jehož reprezentace v posledních přátelských zápasech remizovala s Nizozemskem 2:2 a porazila Belgii 3:2. Ve skupině na mistrovství světa Japonce čekají Kolumbie, Řecko a Pobřeží slonoviny. Honda věří, že svou zemi poprvé dovede minimálně mezi osm nejlepších týmů světa.

Jak skončí utkání Ligy mistrů mezi Plzní a CSKA Moskva?
Vyhraje Plzeň
76,4 %
Zvítězí moskevský CSKA
12,6 %
Utkání skončí remízou
11 %
Celkem hlasovalo 24209 čtenářů.

Reklama

Související témata: