Hlavní obsah

Juventus - Udinese 2:1Jankto poprvé skóroval v italské lize! Také Džeko se předvedl a soupeř Plzně už je druhý

Neapol
Aktualizováno

Český záložník Jakub Jankto vstřelil svůj první gól v italské fotbalové lize, a to do sítě Juventusu Turín. Udine však na hřišti úřadujícího mistra prohrálo 1:2. Juventus má v čele tabulky pětibodový náskok na AS Řím. Jeden ze soupeřů Plzně ve skupině Evropské ligy vyhrál ve šlágru osmého kola 3:1 v Neapoli a v tabulce se posunul právě před ni. Římané na stadiónu San Paolo zvítězili poprvé od prosince 2011.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Český záložník Jakub Jankto z Udine se raduje ze své první trefy v italské lize.

Článek
Fotogalerie

Jankto v 30. minutě zachytil nepovedenou rozehrávku Juventusu a střelou doprostřed branky překonal Buffona. Reprezentant do 21 let dostal šanci v základní sestavě hned v prvním zápase trenéra Luigiho Delneriho na lavičce Udine a za důvěru se odvděčil tím nejlepším možným způsobem. Navázal na povedený duel kvalifikace ME, v němž pomohl Lvíčatům k výhře 4:1 nad Moldavskem dvěma góly.

Ze standardních situací ale zaúřadoval Dybala a otočil stav zápasu. Těsně před přestávkou vyrovnal z parádního přímého kopu a krátce po změně stran dokonal obrat z penalty. Blízko vyrovnání byl v závěru Zapata, Buffon ale předvedl reflexivní zákrok na brankové čáře. Udine tak z posledních pěti duelů získalo jediný bod.

Neapol sice měla po celý první poločas více ze hry, dvě minuty před přestávkou ale z ojedinělé šance skóroval AS. Koulibaly lacině ztratil míč ve vlastním vápně, Salah ho předložil před branku Džekovi a ten se nemýlil.

Džeko králem mezi kanonýry

Bosenský reprezentant navíc krátce po přestávce hlavou poslal do branky Florenziho přímý kop a se sedmi góly se posunul do čela tabulky střelců Serie A. Přesto s ním není trenér AS Řím Luciano Spalletti zcela spokojen. "Gratuluji mu ke dvěma gólům, ale není to jen o tom. V Itálii jsou hráči hodnoceni jen podle toho, kolikrát skórují, a lidé mají tendenci nevěnovat pozornost zbytku zápasu," uvedl.

"Džeko musí být více nemilosrdný. V prvním poločase zde byly čtyři nebo pět možností, kde mohl být pro soupeře nebezpečný. Je to výjimečný hráč, ale se svým fyzickým fondem a technickými schopnostmi má na víc," dodal kouč.

"Cítím se dobře a lidé mi věří. Jsem se sebou spokojený, ale zejména jsem rád za dnešní důležitou výhru. Očekávám kritiku, neboť jsem neprožil dobrou sezónu. Byl jsem odhodlaný hrát letos lépe a daří se mi to," uvedl Džeko.

Své zaváhání z prvního dějství napravil stoper Koulibaly v 58. minutě a oslavil první branku po více než dvou letech. "Vlci" definitivně rozhodli o svém vítězství na konci 85. minuty. Po povedené přihrávce za obranu běžel Salah sám na Reinu a chladnokrevně zakončil. Neapol doma v lize podlehla poprvé od loňského května.

Spalletti poslal do hry sestavu Szczesny - Florenzi, Manolas, Fazio, Juan Jesus (71. Emerson) - Paredes, De Rossi - Salah, Nainggolan (79. El Shaarawy), Perotti (90.+1 Gerson) - Džeko.

Na výhru už několik zápasů čekají Pescara a Sampdoria Janov, které ve vzájemném utkání remizovaly 1:1. Útočník Sampdorie Patrik Schick se do hry nedostal.

Italská fotbalová liga - 8. kolo:
Neapol - AS Řím 1:3 (58. Koulibaly - 43. a 54. Džeko, 85. Salah)
Pescara - Sampdoria Janov 1:1 (23. Campagnaro - 12. vlastní Campagnaro)
Juventus Turín - Udine 2:1 (43. a 51. z pen. Dybala - 30. Jankto).

Reklama

Související témata: