Hlavní obsah

Tři čeští dravci v Itálii chytají Grande Paola za slovo. Všechno jde, těší Krejčího

Příjemný zlom. A také naděje, že brzy může být zase o něco líp. V minulé sezóně neměl český fotbal po dlouhých dvaceti letech v italské Serii A ani jednoho hráče. Pavel Nedvěd si posteskl, že jeho Juventus už do Čech neposílá ani skauty. No vida - v novém ročníku se v první italské lize činí hned trojlístek Ladislav Krejčí, Patrik Schick a Jakub Jankto. Dokonce natolik, že i Grande Paolo své striktní výroky mírní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Ladislav Krejčí patří k českým povstalcům v italské lize.

Článek

Pomalu lámal nad svými českými nástupci hůl. „Talenty nám mizí. Snad by mohla dorůst generace kolem Patrika Schicka, ale jinak? V Juventusu se mě občas zeptají: Koho bys nám z domova doporučil? Sorry, žádné jméno nemám, nic mě nenapadá," kabonil se Pavel Nedvěd loni na podzim při říjnové návštěvě Prahy.

Neuteklo ani půl roku, a viceprezident Juventusu se neubránil pochvale na adresu všech tří mladých Čechů, kteří v Serii A hrají.

„Schick, Krejčí i Jankto podávají skvělé výkony. Mají dobře našlápnuto, můžou udělat ještě větší kariéru," poukázal Nedvěd tento týden při další návštěvě rodné země.

Formu je třeba prokazovat dlouhodobě

„Neunikla mi, samozřejmě hezká pochvala," usmívá se Ladislav Krejčí. „Musíme si ale říct, že hodnotíme krátkou dobu. Musíme se snažit, abychom si formu udrželi a výkonnost prokazovali dlouhodobě. To je obrovsky důležité!"

V létě vyměnil Spartu za Boloňu. Ligový gól dal zatím jen jeden, ale sedmi asistencemi si říká o pozornost.

„S nahrávkami jsem spokojený, ale určitě potřebuji přidat góly. V tom ještě musím na sobě zapracovat," neusíná na vavřínech.

Schick je obdivuhodný žolík

Exsparťan je už dávno členem reprezentačního áčka. Díky výkonům v Itálii ho nyní do národního týmu následují i Schick a Jankto.

„Patrik na mě udělal obrovský dojem, protože na hřiště chodí z lavice, a přesto se gólově prosazuje. Kolikrát není jednoduché něco ukázat během pár minut, ale jemu se to daří. Často si píšeme, naopak s Kubou jsme se neznali a potkali se poprvé až na reprezentačním srazu. I on ukazuje, že má kvalitu. Hraje velice dobře, má góly i asistence," chválí Krejčí kolegy.

Také Barák už pomalu balí kufry

Čtyřiadvacetiletý záložník je produkt zázračného sparťanského ročníku 1992. Těžko hledá nějaký společný faktor, proč se českému trojlístku v Itálii tolik daří.

„Budu mluvit za sebe. Měl jsem obrovskou touhu prosadit se v zahraničí. Ukázat, že to jde. Že je to možné. Chtěl jsem do toho vletět naplno, dostat se hned do sestavy. Když se chytnete hned na začátku, pak je všechno jednodušší," libuje si.

Tři mladí dravci razí cestu do Serie A i dalším krajanům. Od léta k nim přibude minimálně jeden další. Antonín Barák už má smlouvu s Udine v kapse.

„Tondovi jsem popřál hodně štěstí, aby se tam chytil. Nedokážu posoudit, jestli teď kvůli nám třem italské kluby víc jezdí na zápasy české ligy. Jestli to tak je, tak jsme rádi, že jsme trošku pomohli," uculuje se Krejčí.

Reklama

Související témata: