Hlavní obsah

Ventura šokoval celou Itálii! Popřel, co řekl, a ještě se naparuje

Milán/Praha

Nestoudnost. Neskonalá drzost! Fotbalová Itálie je doslova v šoku z výroků reprezentačního kouče Gian Piera Ventury. Nejenže svou zemi zostudil a ponížil v očích celého fotbalového světa, neboť se nedokázal se Squadrou Azzurrou probojovat na světový šampionát v Rusku, ale ještě se naparuje, že pod jeho vedením měla reprezentace jedny z nejlepších výsledků za posledních čtyřicet let. A kdyby jen to, chová se jako chameleon bez kousku cti a sebereflexe.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italský trenér Gian Piero Ventura objímá brankáře Gianluigiho Buffona po prohře v baráži se Švédskem.

Článek

Po barážové blamáži se Švédskem drtí devětašedesátiletého kouče kritika ze všech stran. Od novinářů dostal známku tři z deseti možných. "Skončí jako jeden z nejhorších trenérů reprezentace v historii. Ne-li vůbec nejhorší," napsala ostře Gazzetta dello Sport. Ventrura ale stále odmítá sám rezignovat.

V jednom kuse se odvolává na prezidenta italské fotbalové federace, s nímž hodlá jednat, a na diskusi, kterou musí podstoupit se svazovými činovníky, při níž musí být zodpovězena spousta otázek.

A když ho konečně moderátor italské televize Nicholas De Devitiis přiměje k tomu, aby slíbil, že u národního mužstva sám skončil, slib hned vzápětí odvolá a všechno popře.

„Odstoupíte, nebo ne? Slibujete to?" zazněla na palubě letadla z Milána do Bari, na kterou Ventura odpovědět jediným, zato jasným slovem.

„Ano," pronesl do televizních kamer.

Vzápětí však poslal tiskové agentuře ANSA esmesku: „Nikdy jsem to neřekl."

Zmýlil se i v počtu porážek

Korunu všemu pak nasadil v rozhovoru, v němž hodnotil svou éru squadry. která začala v červenci loňského roku.

„Měl jsem u reprezentace jedny z nejlepších výsledků za posledních čtyřicet let. Ztratil jsem jen dvě utkání," hájil se, že jeho působení bylo vlastně úspěšné.

Trochu sice pozapomněl, že v sedmnácti zápasech čtyřikrát remizoval a prohrál třikrát - v kvalifikaci na Santiago Bernabéu se Španělskem, v baráži v Solně se Švédskem a při svém debutu na lavice národního týmu v Bari s Francií.

Výpadek paměti by mu tifosi možná odpustili, ale ponížení, do něhož Itálii uvrhl, ale nikoli.

„Už jsem se všem Italům omluvil. Bez Itálie to bude ošklivý šampionát, ale příležitost je bohužel pryč, takže se mohu dělat víc?"

Fotbalová Itálie má jasno - okamžitě rezignovat.

To však Ventura zatím neudělal.

„Nic takového zatím neoznámil," potvrdila v lakonickém prohlášení i italská fotbalová federace.

Pokud by svazoví funkcionáři Venturu přece jen odvolali, jako o jeho nástupci se nejvíce spekuluje o Carlu Ancelottim, který nedávno skončil v Bayernu Mnichov. Další variantou je dosazení dočasného trenéra a čekání do léta, kdy by se mohl vrátit Conte. Spekuluje se i o kouči Juventusu Massimilianu Allegrim nebo Robertu Mancinim z Petrohradu.

Reklama

Související témata: