Hlavní obsah

Hapal rekordmanem není. Stejně rychle jako on se pakoval i Marko z Bazalů

Praha

Z pražské Letné se musel balit už po prvním odehraném ligovém kole, rekordmanem se přesto extrenér pražské Sparty Pavel Hapal nestal. „Všechno už tady bylo,“ mohl by ho utěšovat slovenský trenér Karol Marko, kterého potkal před sedmi lety na ostravských Bazalech stejný osud. I on dostal vyhazov po prvním odehraném zápase, v němž Baník prohrál s Teplicemi 3:4. Hapal s Markem se tak společně dělí o první příčku žebříčku, mapujícího nejrychlejší trenérské vyhazovy v české lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Taki komu teď hodí balón jako pomyslnou výzvu Pavel Hapal?

Článek

V neprospěch čerstvě odvolaného letenského kouče Pavla Hapala, který vedl Spartu v tuctu ligových utkání, však mluví to, že na rozdíl od Marka měl šanci na reparát na evropské pohárové scéně. V Srbsku při něm ovšem propadl, takže se musel pakovat.

Sparta si při rychlých trenérských vyhazovech počíná vůbec aktivně. Ve zmiňovaném žebříčku, který trenéři vidí tuze neradi, ji patří třetí příčka.

Kuriozní vyhazov Dobiaše

Když totiž v sezóně 1994/95 dostal tehdejší kouč Karol Dobiaš od majitele a prezidenta klubu Petra Macha padáka, byla odehrána jen dvě kola. V předchozím ročníku přitom dovedl Pražany k titulu, v novém vyhrál se Spartou v Drnovicích 4:0 a na Letné nad Benešovem 2:0, takže vedl tabulku. Machovi se všem nezdál herní projev Sparty dost atraktivní, proto dal Dobiašovi padáka.

Trenérské vyhazovy po dvou ligových kolech nejsou ale ničím výjimečným. Podobně rychlý konec potkal Dušana Uhrina mladšího v Plzni, Miroslava Soukupa ve Slovácku, Jiřího Kotrbu v Příbrami či Karla Večeřu v Brně.

S tuctem odkoučovaných ligových zápasů se Pavel Hapal zařadil na osmé místo top desítky trenérů, s nimiž mělo klubové vedení Sparty nejmenší trpělivost.

Na prvním místě figuruje Tomáš Požár, který v sezóně 2016/17 vedl tým ve čtyřech utkáních, za ním následuje Vítězslav Lavička se šesti zápasy. Ten ovšem přišel na svou první velkou trenérskou štaci jen jako záskok za odvolaného Jaroslava Hřebíka. Vladimír Borovička s Jozefem Chovancem byli rovněž provizóriem poté, co předčasně skončil Karol Dobiaš, takže na lavičce seděli v sedmi zápasech.

Osm odkoučovaných utkání má na kontě David Holoubek v roce 2016, devět Vítězslav Lavička v roce 2008, deset německý trenér Jürgen Sundermann (1995/95) a Petr Rada (2017), Pavel Hapal se zařadil hned za ně s dvanácti zápasy na ligové lavičce.

Rekordmanem, který v samostatné české lize vydržel na Letné ze všech trenérů nejdéle, je naopak Jozef Chovanec. Ten vedl Spartu od října 2008 do prosince 2011 v 97 utkáních.

Reklama