Hlavní obsah

Hvězdy školily české rozhodčí. Mezi nováčky patříme do šestice nejlepších, hlásil Chovanec

Praha

Hvězdy světové scény fotbalových rozhodčích dorazily ve středu do Česka. Ital Nicola Rizzoli a Polák Pawel Gil, přední odborníci a problematiku používání videa ve fotbale, školili na Strahově české sudí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hlavní rozhodčí Ondřej Berka posuzuje na videozáznamu faul Milana Baroše z Baníku na Tomáše Součka ze Slavie. Poté Barošovi udělil červenou kartu.

Článek

„Video je budoucnost fotbalu," uvedla Dagmar Damková, bývalá česká sudí a nyní členka komise rozhodčích FIFA a UEFA, která se semináře rovněž účastnila.

„Byla jsem přítomná kupříkladu školení rozhodčích při práci s videem před mistrovstvím světa v Rusku a viděla všechno hodně podrobně. Chtěli jsme českým sudím umožnit, aby se mohli více vzdělávat. Pawel Gil dozoroval u videa na MS šestnáct zápasů a Nicola Rizzoli je dva roky šéfem projektu videorozhodčích v Itálii. Navíc má obrovské zkušenosti z mezinárodní scény. Těžko bychom hledali povolanější muže," říkala Damková.

„Jsem přesvědčený, že setkání s dvěma tak velkými osobnostmi z hlediska používání systému VAR české rozhodčí obohatilo. Hned od mého nástupu do funkce předsedy komise rozhodčích jsme vyvíjeli snahu získat pro školení lektory ze zahraniční. Nechceme být uzavření," přitakával Jozef Chovanec.

Šéf české komise rozhodčích plánuje i další semináře. „Projekt používání videa je u nás na začátku. V hodnocení zemí, které systém zavádějí, patříme mezi šest nejlepších. A chceme se dostat ještě výše," pronesl Chovanec.

„Naši rozhodčí jsou z hlediska používání videa hodnoceni velice slušně. Při analýzách duelů, kdy byl systém v akci, jsme neodhalili žádnou fatální chybu. Je však třeba projekt rozvíjet. Aktuálně je možné zapojit video do tří zápasů jednoho ligového kola. Abychom dokázali množství utkání rozšířit je závislé spíše na budgetu a prostředcích, které budeme mít k dispozici. Každopádně hodláme zajistit, aby potřebný certifikát umožňující řízení duelů s asistencí systému VAR mělo co nejvíce českých rozhodčích. Aktuálně jich je devět," řekl Chovanec.

„V průběhu jara budeme dělat další akce, kdy se budou sudí zdokonalovat. Jde však o velice složitý proces. A musíme vycházet z našich možností. Technických i ekonomických," přitakala Damková.

Reklama