Hlavní obsah

Pocta Bicanovi, míč od Pelého či Ronaldův dres. Slavia otevřela před derby muzeum

Aktualizováno

Jsou v náramné kondici, a tak se sešívaní pochlubili dalším báječným počinem. Tři dny před derby na Spartě a v předvečer svých 126. narozenin fotbalová Slavia v Edenu slavnostně otevřela Slavia Museum. Vitríny jsou rozmístěny ve dvou patrech, muzeum má rozlohu přes 1200 metrů čtverečních a aktuálně v něm najdete přes tisíc exponátů nejen z historie klubu, ale i celého světového fotbalu a českého sportu vůbec.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Jedna vitrína je v muzeu Slavie samozřejmě věnována Pepimu Bicanovi.

Článek
Fotogalerie

Pocta Pepimu Bicanovi a dalším klubovým legendám je samozřejmě základem. Unikátem je třeba míč ze zápasu Brazílie - Československo (0:1) z roku 1956 hraného na Maracaná. Balon, který podepsal legendární Pelé, je ze sbírky brankáře Břetislava Dolejšího. Muzeum fotbalové Slavie však nabízí také tenisové rakety Petry Kvitové a Jana Kodeše z grandslamů, tretry atletky Zuzany Hejnové, v nichž získala zlato na mistrovství světa, či hokejku mistra světa Romana Červenky.

„Je to splněný sen řady generací. Muzeum otvíráme v době, kdy je Slavia ve výborné sportovní formě. Doufám, že ženy postoupí mezi elitu v Lize mistrů. V dobré kondici jdeme také do nedělního derby na Spartě. Jeden z panelů je také věnován právě soupeření dvou legendárních klubů," pochvaluje si šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

Chtějí si vypůjčit i Nedvědův Zlatý míč

Příprava muzea trvala tři roky a k jeho slavnostnímu otevření došlo v předvečer 126. výročí od založení klubu. Spuštěn byl zkušební provoz, od prosince se otevře také pro veřejnost.

„Nešlo o peníze, ale o to shromáždit přes tisíc exponátů. Duchovním otcem muzea je Michal Starý a s ním také Tomáš Syrovátka. Chystáme také exkurze do šatny hostů či na trávník hlavního stadionu," avizuje předseda představenstva.

Pokud jde o exponáty, Slavia plánuje také výměnný program s velkými evropskými kluby. „Oslovili jsme třeba Juventus, aby nám zapůjčil Zlatý míč Pavla Nedvěda. Jeho dres, stejně jako Ronalda, už tady máme," láká Tvrdík k návštěvě.

Ve spodní části muzea je rozmístěno 29 velkých obrazovek včetně velkoplošné „videowall". K vidění je tak mnoho videí, dosud nezveřejněných záběrů, dokumentů, a hlavně slavných zápasů nebo gólů.

Vzhledem k vlastníkům klubu mají všechny popisky u exponátů také čínský překlad.

Reklama