Hlavní obsah

Nečekaný krok. Na české ligové stadiony se vrátí sektory k stání

Aktualizováno

Fanoušci, kterým se stýská po starých časech, dostanou šanci. Ligová fotbalová asociace umožní klubům od příštího soutěžního ročníku na svých stadionech zřídit sektory na stání. Ke změně dojde díky novému znění Klubového licenčního řádu. Vzhledem k povinnému vylepšování podmínek na stadionech v minulých letech jde o nečekaný krok, jemuž předcházela dlouhá diskuse.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fanoušci Slovácka při utkání se Spartou.

Článek

Trend se zdál být jasný. České stadiony v rámci modernizace a plnění licenčních podmínek přešly na kompletní místa k sezení. Ligová fotbalová asociace (LFA) teď rozhodla navrhnout změnu Klubového licenčního řádu a vrátit místa na stání na ligové stadiony. Jak avizuje, tak po dlouhé debatě.

„Vnímali jsme hlasy fanoušků, kteří po znovu zavedení míst na stání dlouho volali. Našemu rozhodnutí předcházela série jednání. Samozřejmě jsme otázku tribun na stání dlouze diskutovali. Na ligových výborech jsme zvažovali pro i proti, a nakonec se shodli navrhnout klubům změnu v Klubovém licenčním řádu, kterou schválilo i Ligové grémium na svém posledním zasedání," říká v tiskové zprávě Dušan Svoboda, předseda LFA.

Kluby tak budou moci od sezony 2019/2020 upravit své stadiony a tím také zvýšit jejich kapacitu. „U některých stadionů jako třeba v Ďolíčku se v případě dodržení bezpečnostních pravidel vejde na tribunu za bránou více fanoušků, což povede nejen k bouřlivější atmosféře, ale logicky i větším příjmům pro kluby ze vstupného. Dalším důležitým aspektem byl i požadavek ze strany fanoušků, reálně na tribunách stejně stáli, což bylo v některých momentech i nebezpečné," vysvětluje Svoboda.

Podmínkou je několik bezpečnostních opatření

Kdo se rozhodne novinky využít, přestavba sektorů na místa na stání nebude jednoduchá a kluby budou muset zajistit několik bezpečnostních opatření. „Při zavádění změny bude nejdůležitějším kritériem bezpečnost diváků. Zřízení sektorů na stání samozřejmě neznamená pouhé odstranění sedaček," ujišťuje Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA, který je současně také předsedou Komise pro stadiony LFA.

„Sektory budou muset splňovat bezpečnostní standardy, na jejichž podobě budeme s jednotlivými kluby spolupracovat společně i s příslušnými složkami integrovaného záchranného systému. Ať už se to týká zábran a jejich rozmístění v sektoru, stanovení kapacity nebo evakuačních a bezpečnostních předpisů," dodává Bárta.

Novinka je určena pro vlajkonoše

Sektory na stání budou přímo určené vlajkonošům hostujícího a domácího klubu. „Jednou z podmínek například bude umístění na stadionu pouze v sektorech za bránami nebo na kraji podélné tribuny naproti hlavní tribuně po úroveň hranice pokutového území," poukazuje Stanislav Rýznar, licenční manažer FAČR.

Klubový licenční řád zároveň upravuje počty minimální kapacity prvoligových stadionů. Celková minimální kapacita zůstává na úrovni 4500 diváků, nicméně minimální počet sedadel se snižuje na 3500 za předpokladu zavedení právě sektoru na stání. „Kluby si také budou muset celý postup promyslet, protože pro zápasy evropských pohárů UEFA i nadále trvá povinnost tribun kompletně osazených sedačkami," upozorňuje Rýznar především kluby, které mají ambice startovat v evropských soutěžích.

Líbí se vám nápad, že se na české fotbalové stadiony mají vrátit tribuny k stání?
Ano.
71,3 %
Ne.
28,7 %
Celkem hlasovalo 6370 čtenářů.

Reklama