Hlavní obsah

Rána pro český fotbal! Končí další špičkový sudí

Praha
Aktualizováno

Další rána pro český fotbal. S pískáním se během zimy rozhodl skončit další špičkový sudí. Kariéru ukončil Jan Jílek, který se v profesionálním fotbale pohyboval od roku 2004. Informaci zveřejnil server iSport.cz. Krátce před koncem roku 2018, přesně 27. prosince, zabalil rozhodcovskou kariéru další špičkový sudí Radek Příhoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Jílek a slávista Josef Hušbauer během derby.

Článek

Když končil na konci minulého roku respektovaný sudí Příhoda, uvedl, že nebyl spokojený s atmosférou kolem komise rozhodčích vedené Jozefem Chovancem i projektu VAR, který se týká využívání videa v nejvyšší fotbalové soutěži.

Jílek teď uvedl důvod podobný, navíc si postěžoval, že nebyl dostatečně vytěžovaný. Jeho posledním utkáním kariéry tak zůstane prosincový duel mezi Příbramí a Spartou. K zásadnímu rozhodnutí dospěl po pečlivé úvaze, nikdo jej do ničeho netlačil. V nejvyšší soutěži rozhodoval patnáct let, odpískal 209 utkání.

Prý byl neperspektivní

V této sezoně pískal sedm utkání, avšak nemohl rozhodovat ty nejatraktivnější zápasy, které jsou pod dohledem videa, jelikož na něj není proškolen. To se snažil změnit, ale protože v létě by stejně musel ukončit profesionální kariéru kvůli pravidlu o překročení hranice 46 let, dozvěděl se, že jeho proškolení by bylo neperspektivní.

Dostal proto nabídku pouze na školení na pozici videorozhodčího. Jílek se místo toho rozhodl kariéru předčasně ukončit a soustředit se na řízení Jihočeského fotbalového svazu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Jílek během Plzně se Spartou.

"Nechci nadále být dvanáctým hráčem v týmu, kde do základní sestavy nastupuje jen 11 hráčů. To mě nadále nenaplňuje, a proto volím cestu uvolnění místa rozhodčím mladším a perspektivnějším, protože v tomto ohledu má naše rozhodcovství značné rezervy," uvedl Jílek v prohlášení pro média. "Nekončím zatrpkle ani naštvaně, jen zklamaně. Je to těžké rozhodnutí, nicméně je konečné, neměnné a finální," dodal.

Jílek údajně dlouho usiloval o to, aby byl proškolen na řízení zápasů, které dozoruje video. "Celý loňský podzim jsem usiloval o doškolení. Je dosti frustrující, když po 14,5 letech působení v profesionálních soutěžích nemůžete být nasazen na utkání, kde je VAR," prohlásil.

Chovanec přispěchal s poděkováním

Předseda Komise rozhodčích FAČR Jozef Chovanec přijal verdikt sudího Jílka bez emocí. Poděkoval mu za vše, co pro český fotbal udělal. „Honza Jílek udělal pro český fotbal opravdu hodně a je to podobně jako Radek Příhoda velká persona, která si zaslouží naše poděkování. Podle reglementu UEFA má před sebou poslední půlrok kariéry a cením si toho, že chce dát příležitost mladší rozhodcovské generaci stejně jako faktu, že nám své rozhodnutí oznámil ještě před zahájením doškolení projektu VAR," uvedl na stránkách FAČR Chovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec (vlevo) během derby Bohemians - Sparta po boku trenéra Vítězslava Lavičky.

Ten je přesvědčený o tom, že Jílek z fotbalového prostředí nezmizí. "Věřím, že své zkušenosti bude nejen v rámci Jihočeského kraje uplatňovat i v práci se svými potencionálními nástupci, kteří by v budoucnu mohli také řídit profesionální soutěže," dodal Chovanec.

Nyní již bývalý prvoligový sudí bude dál působit jako předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu a dál si jako jeden ze zásadních cílů klade práci s mladými rozhodčími a jejich výchovu. "Fotbalu budu chtít dál pomáhat ze své funkce, s kolegy uděláme maximum pro přípravu dalších talentů pro možné řízení profesionálních soutěží. V případě zájmu jsem rovněž připraven spolupracovat s komisi rozhodčích vedené panem Chovancem, a to na jakékoliv úrovni," konstatoval Jílek.

Překvapilo vás, že po Radku Příhodovi nečekaně ukončil kariéru další špičkový fotbalový rozhodčí Jan Jílek?
Ano.
7,6 %
Ne.
92,4 %
Celkem hlasovalo 9499 čtenářů.

Reklama

Související témata: