Hlavní obsah

Drahý projekt Stramaccioni... Sparta potvrdila rekordní ztrátu téměř tři čtvrtě miliardy

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta potvrdila, že realizovala v sezoně 2017/18 ztrátu ve výši přes 723 milionů korun. Hlavním faktorem, který ovlivnil negativní výsledek hospodaření, bylo záporné saldo z transferů ve výši 155 milionů. Další důvod pak představovalo překročení plánovaných nákladů spojených s výdaji na hráče a realizační týmy. Letenským se tak notně prodražil nepovedený nákladný experiment s řadou zahraničních posil a italským trenérem Andreou Stramaccionim.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Andrea Stramaccioni a spol. se Spartě proklatě prodražili.

Článek

Informaci, že fotbalová Sparta dosáhla v minulé sezoně nejhoršího hospodářského výsledku v klubové historii, přinesl již začátkem prosince deník E15. Ztrátu 723,8 milionu korun teď na svém webu potvrdila sama Sparta. Auditované výsledky schválila prosincová valná hromada klubu.

Mužstvo před minulou sezonou převzal italský trenér Andrea Stramaccioni, v březnu ho nahradil Pavel Hapal. Tým, tvořený z významné části zahraničními hráči, se umístil v české lize na konečném pátém místě. Úspěšný nebyl ani na pohárové scéně, vypadl hned v předkole Evropské ligy. Příjmy z pohárů tak činily jen 20 milionů korun, zatímco v ročníku 2016/17 šlo o více než 180 milionů.

Sparta dále vyčísluje, že náklady spojené s hráči a realizačními týmy dosáhly celkem přes 489 milionů. Do této kategorie účetně spadají všechny sportovní týmy, hráči a členové realizačních týmů áčka, juniorských a mládežnických výběrů, kteří měli s klubem platný kontrakt. Tedy včetně všech hráčů na hostování v případě, že se na jejich mzdě podílí i Sparta.

Přestupy přinesly ztrátu 155 milionů

Pokud jde o přestupy, Sparta při sestavování finančního plánu počítala se ziskem 100 milionů korun. Ve výsledku však dosáhla ztráty 155 milionů... "Jednalo se zejména o důsledek obměny kádru, v průběhu letní přestávky v roce 2017 přišli do kádru například Marc Janko, Tal Ben Chaim, Rio Mavuba či Jonathan Biabiany. V zimním přestupním období se pak podařilo realizovat transfery rumunského záložníka Nicolae Stancia a gabonského středopolaře Guélora Kangy," poukazuje se v účetní svodce.

Z hlediska příjmů byly pro klub nejvýznamnější transfery brankářů - v létě odešel Tomáš Koubek do francouzského Rennes. Martin Dúbravka, který ho nahradil, pak odešel v zimě do Newcastlu v Premier League nejprve na hostování, které se pak po skončení sezony změnilo v přestup.

Reklama

Související témata: