Hlavní obsah

Zdravý Baroš se těší na nadstavbu. Uděláme vše, abychom zůstali v první šestce, říká

Praha

Na konci podzimu i na začátku zimní přípravy Milan Baroš na hřišti scházel. Nyní už je ale fit a těší se na start jarní části Fortuna ligy, který čeká Ostravu v pátek na hřišti poslední Dukly Praha (18 hodin). „Obhájit vydařený podzim nebude snadné. Všichni na nás budou víc nachystaní, budou se chtít vytáhnout," říká kapitán Baníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Baroš by měl opět patřit k velkým oporám Baníku

Článek

Jak se cítíte před prvním utkáním na Dukle?

Cítím se dobře. Přípravu jsem měl po domluvě s trenérem trochu upravenou, protože na umělce bych nechal achillovky, lýtka a byl bych půl roku mimo. Místo toho jsem hodně běhal s kondičním koučem, což bylo fajn. V Turecku jsem hrál tři poločasy, ten rytmus mohl být možná větší, ale na ligu se těším. Už to hraju trochu víc hlavou, dokážu se připravit na první zápas.

Baník je před jarním finišem třetí. Bude složité tuhle pozici uhájit?

Obhajoba je vždycky těžší. My jsme šli do sezony s tím, že chceme skončit do desátého místa, abychom se vyhnuli loňským starostem. Ale já jsem upozorňoval, že tenhle tým má na víc. Už na jaře jsme hráli dobře, navíc jsme v létě ještě posílili. Zatím má předpověď vychází, ale bude těžké to potvrdit. Všichni na nás budou víc nachystaní, budou se chtít vytáhnout. Jednoduché to nebude, ale doufám, že s tou kvalitou, co máme, v šestce zůstaneme.

Může být vaší výhodou, že na rozdíl od přímé konkurence – Sparty, Jablonce, Zlína – se Baník příliš nezměnil?

Vždycky je to výhoda, protože když se do mančaftu hodně sahá, trvá, než se sehraje. Prožili jsme to před rokem v zimě, kdy přišlo několik hráčů. Dva tři měsíce trvalo než si to sedlo. Pak jsme zachránili ligu a teď zažili fantastický podzim. To teď však nic neznamená, jedeme na Duklu, která hraje o to, co jsme hráli loni my. Víme, co nás čeká, ale musíme se dívat jen na sebe a hrát ten fotbal jako na podzim.

Jedinou posilou je prozatím Nemanja Kuzmanovič, funguje vám to na hřišti?

Na to je ještě brzo, strávil s námi jen pár tréninků a pak soustředění v Turecku. A všichni víme, že tam nám to, co se týče počasí, příliš nevyšlo. Byly těžké terény, vítr. Ale na první pohled je vidět, že je to výborný fotbalista. Je pohyblivý, má dobrý dotek, dostává se do zakončení, určitě bude posilou. Vpředu jsme teď čtyři, a ještě je v záloze zraněný Ondra Šašinka, takže se to teď nemusí nijak lepit. Trenér má varianty na střídání i do základu.

Kuzmanovič po příchodu do Baníku prohlásil, že zahrát si s vámi byl jeho sen. Jak prožíváte přerod v mentora týmu?

Já to tak neberu, i když vím, že moje kariéra trvá už dvacet let. Snažím se mezi kluky normálně zapadnout, na hřišti jsme pak stejně všichni rovnocenní. Je sice pěkné, že hraju tak dlouho, ale když nebudu mít výkonnost, je to k ničemu. To už pak můžu přejít do role funkcionáře. Samozřejmě se klukům snažím pomoct a mluvit na ně. A jestli to tak vnímají, jsem za to rád.

Českou ligu letos poprvé čeká nadstavba. Vy jste podobný model zažil v Turecku. Bude jaro díky tomu zajímavější?

Tam to bylo drastičtější, protože body se po základní části půlily. Tady to zůstává, bude to zajímavé. Uděláme maximum, abychom se udrželi v šestce a hráli další krásné zápasy. Proto se fotbal hraje.

Takže nový formát ligy osobně berete?

Já jsem pro, pro lidi to bude zajímavější. Až se bude hrát nadstavba, bude už pěkné počasí, takže věřím, že stadiony budou plné. Navíc i mančaft, který skončí třeba desátý, se může dostat do Evropy. Poslední dvě kola to v Česku většinou vypadalo tak, že už nikdo o moc nehraje, napovídaly tomu i výsledky. Teď to bude jiné, musíte makat do třicátého kola, aby to pak mělo smysl.

Měl jste v zimě nějaké myšlenky, že byste skončil?

Slyším to, co půl roku, ale neřeším to. Říkal jsem, že dokud budu zdravý a bude mě to bavit, budu hrát. Zatím to tak je i díky super partě, výsledkům. Co se mnou bude dál, se teprve uvidí.

Reklama

Související témata: